Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy könnyebb legyen megváltoztatni az étkezési szokásaidat

default user icon
MME
Januárban nagyon sokan fogadják meg, hogy új, egészségesebb életmódra váltanak. Azért, hogy idén biztosan elérd a céljaidat, egyszerű, könnyen betartható ötleteket adunk, hogy miként változtasd meg az étkezési szokásaidat.

Az új év egyik legizgalmasabb része az az érzés, hogy tiszta lappal kezdhetjük (folytathatjuk) az életünket. Ugyan az év bármely szakában tűzhetsz ki új célokat, változtathatsz az addigi rossz vagy kevésbé jó szokásaidon, de van valami plusz motiváció abban, ha mindezt az új naptári évben teszed.

A nagy tervek azonban garantáltan elbuknak, ha nem tervezed meg az apró lépéseket, amelyek a célig vezetnek. Most az étrenddel kapcsolatos olyan változtatásokat mutatjuk, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad 2023-ban.

Töltsd fel a fagyasztód zöldségekkel, gyümölcsökkel

Az, hogy több gyümölcsöt és zöldséget iktatsz be a napi étrendedbe, döntő lépés az egészségesebb élet felé. Egyrészt bizonyított, hogy a gyümölcs- és zöldségevés csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, másrészt a magas kalóriatartalmú ételek gyümölcsökkel és zöldségekkel való helyettesítése segíti a fogyást és az optimális testsúly megőrzését. (A fogyás természetesen nem mindig egyenlő az egészségesebb életmóddal, de ha ez a konkrét célod, akkor több zöldség és gyümölcs fogyasztása nagyon is ajánlott.)

Sajnos nem egyszerű mindig friss zöldséget és gyümölcsöt beszerezni, arról nem beszélve, hogy néha bizony drágább és az előkészítése is macerásabb. Azért, hogy könnyebben hozzájuss a szükséges napi zöldség- és gyümölcsmennyiséghez, érdemes feltölteni a hűtődet fagyasztott termékekkel. Nem igaz, hogy a fagyasztott zöldség és gyümölcs kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sőt általában jobban megőrzik a tápanyagtartalmukat, mint azok a friss termékek, amelyeket nagyobb távolságra szállítanak és ezért a teljes érés előtt szedik le.

Legyél rugalmas

Ne akarj hirtelen mindent megváltoztatni! A legjobb, ha szépen lassan alakítod át az étrended. A „flexitárius” kifejezés olyan táplálkozási mintára utal, amelynek alapja a növényi alapú ételek fogyasztása, de engedi az alkalmankénti hús, hal és egyéb állati termékeket is. Az étkezésnek ez a megközelítése számos egészségügyi előnnyel járhat, mivel a növényi alapú élelmiszerek tápanyagokban gazdagok, és segíthetnek csökkenteni az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok. A teljes, rostban gazdag, feldolgozatlan növényi alapú élelmiszereken alapuló flexitárius étrend kevesebb kalóriát és zsírt tartalmazhat, mint az állati eredetű termékekben gazdag étrend, ami megkönnyíti a testsúly kezelését és csökkenti a az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

Válassz teljes kiőrlésű gabonát a finomított helyett

A teljes kiőrlésű kenyér, tészta és rizs magasabb rost- és tápanyagszintet biztosít, mint a fehér, finomított gabona. A finomított szénhidrátok a feldolgozása során ugyanis sokat veszítenek tápanyagtartalmukból. A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalma javíthatja az emésztést és csökkentheti a székrekedés kockázatát. Ezek a gabonák emellett jó összetett szénhidrátforrások is, amelyek tartósan magas energiaszintet biztosítanak, és segítik a vércukorszint szabályozását. A teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, a szív- és érrendszeri betegségek, egyes rákos megbetegedések kialakulását.A lényeg: nem kell lemondanod a kenyérről és a lisztről, de kerüld a finomított változatokat! 

Mindig legyen otthon babkonzerv

Ahogy már írtuk, a több zöldség- és gyümölcsfogyasztás garantálja a jobb közérzetet. Ezért érdemes lecserélni a húsos ételeket olyanokra, ahol a fő fehérjeforrást például a bab biztosítja. Ezért tarts otthon mindig konzervbabot: vesebabot, feketebabot, csicseriborsót. Ha ugyanis fel vagy szerelkezve babkonzervvel, könnyebben hozod meg a döntést, hogy kevesebb húst egyél. De a bab tökéletesen kiegészíti a salátákat is. 

Ahhoz, hogy ez a lépés még egészségesebb legyen, vásárláskor keresd az alacsony vagy csökkentett nátriumtartalmú konzerveket!

Az előkészített friss zöldségeket tárold a hűtőszekrényben


Fontos, hogy elegendő zöldség legyen a napi étrendben, de nagyon könnyű elhagyni például a salátt, ha a mosással, aprítással, szeleteléssel kell minden alkalommal pepecselni. Hogy megkönnyítsd a dolgod, készíts el mindent időben – ennek egyik módja, ha a salátákat megmosva, a zöldségeket előkészítve tárolod. Tarts előre mosott, fogyasztásra kész salátát a hűtőben, felaprított sárgarépával és koktélparadicsommal együtt.

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss