Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tökéletes diéta 2023-ra, ha egészségesebben szeretnél étkezni

default user icon
MME
Ha te is megfogadtad, hogy idén egészségesebb életmódra váltasz, már biztosan kész terved van az étkezést illetően is. Egy jó tanács: ne korlátozó diétát válassz, hanem olyat, ami a szervezetnek szükséges tápanyagokat biztosítja és segít egy életen át tartó egészséges táplálkozási szokások kialakításában. Mutatjuk a mi kedvenc fenntartható táplálkozási terveinket!

Fontos, hogy a diétát ne fogyókúrának tekintsd, sokkal inkább egy olyan táplálkozási rendszernek, amely segít megőrzni a szív egészségét, támogatja az immunrendszer működését, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz és persze energiával tölt fel. Ha változtatni szeretnél, a kulcsszó legyen az elégedettség: figyelj arra, hogy az étkezés élmény legyen, úgy, hogy közben a bevitt tápanyagok egészségesek és táplálóak.

2023 legjobb diétáit tartalmazó listánk a szív egészségére , az agyműködést javító élelmiszerekre,  több zöldség és gyümölcs fogyasztására, a fenntarthatóságra és az élvezetre összpontosít. Ha szeretnél leadni néhány kilót, akkor ezekkel a diétákkal is megteheted, de azt ne feledd: ezek nem villámdiéták, nem hoznak néhány hét alatt eredmdényt. 

Mediterrán diéta

Szakértők szerint a legjobb általános diéta, az egyik legkiegyensúlyozottabb és legfenntarthatóbb étkezési stílus. Más diétákhoz képest talán kevésbbé struktúráltnak tűnik, ami azért lehetséges, mert sokkal inkább életmód, mint diéta. Pont ez a megközelítés teszi egyébként hosszú távon fenntarthatóvá.  

A diéta alapja: a mediterrán diéta a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására helyezi a hangsúlyt , amelyek természetes antioxidánsok, így vitaminok és ásványi anyagok sokaságával táplálja a szervezetet. Gazdag egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerekben, mint például az olívaolaj és az avokádó, de fehérjedús a rengeteg halnak köszönhetően, rostban gazdag és egészséges összetett szénhidrátokban bővelkedő.  

DASH diéta

A DASH étrendet eredetileg a magas vérnyomás megelőzésére és kezelésére fejlesztették ki. Azóta bebizonyosodott, hogy hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét is, így ideális étkezési tervet jelent szívbetegség kockázata esetén is. 2021-ben közzétett kutatások azt mutatják, hogy ez a diéta idővel csökkenti a vérnyomást, ugyanakkor elősegíti a fogyást és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A telített- és a transzzsírok kiiktatására összpontosít; korlátozza a vörös hús bevitelét; a nátriumfogyasztást (max. 2300 mg naponta) valamint a hozzáadott cukrot a cukorral édesített italok vagy desszertek fogyasztását és az alkoholfogyasztás korlátozására ösztönöz.

A diéta alapja:  az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek fehérjét, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak anélkül, hogy túlterhelné a szervezetet; a sok gyümölcs és zöldség biztosítja a szükséges rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek támogatják az egészséges vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet. Emellett a diéta sok sovány baromfihús és tenger gyümölcsei fogyasztását ajánlja, illetve előtérbe helyezik az olajos magvak fogyasztását is.

Súlyfigyelő diéta

Ennek a diétának a fő célja, hogy segítsen a fogyókúrázónak közelebb kerülni az egészséges táplálkozáshoz, és olyan döntéseket meghozni, melyek hosszútávon nemcsak a karcsúságot, de a testi-lelki-szellemi egészséget is biztosítják. Segítségével a fogyás biztonságos és fokozatos, az eredmény pedig tartós, nincs jo-jo effektus. Mindezeknek köszönhetően a módszer egyike azon diétáknak, melyeket a szakértők is minden kétséget kizáróan biztonságosnak, egészségesnek és hatékonynak tartanak. A súlyfigyelő diéta a csökkentett zsír- és kalóriamennyiségen alapszik, azonban nincs meghatározva, hogy mit szabad enni, és mit nem. Elvileg bármit lehetséges, azonban tartani kell a diéta sajátos pontrendszerét: minden élelmiszertípushoz hozzárendeltek egy pontszámot, melyek napi előírt összegét nem tanácsos túllépni.

A diéta alapja: minden diétázó megkapja a saját pontkeretét az egyéni metabolikus rátája (életkor, magasság, súly, nem) alapján. Ezután kell meghatározni a fogyasztott élelmiszereket, amik elsősorban zöldségek és gyümölcsök, rostokban és fehérjében gazdag hüvelyesek, sovány fehérjék, egészséges telítetlen zsírok. A diéta a rendszeres testmozgásra, az elegendő alvásra és a megfelelő stresszkezelésre is ösztönöz.

Mind diéta

Alzheimer-kutatók alkották meg ezt a diétát, amely alapvetően a mediterrán és a DASH étrend ötvözése. A táplálkozásban előtérbe helyezik az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek támogatják az agy egészséges működését. Mint ismert, több olyan vitamin és antioxidáns anyag létezik, amelyek segítenek megőrzini a kognitív funkciókat és csökkenthetik a demencia kockázatát. Miközben ezekre az ételekre összpontosít, korlátozza azokat, amelyek nem olyan jók az agyműködés szempontjából: ilyen a vaj vagy a margarin; a vörös húsok; a sajt; az édességek és sült ételek.

A diéta alapja: rengeteg zöld leveles zöldség fogyasztását írja elő a diéta, de ajánlott a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a bab, a hal, a baromfi, az olívaolaj, a vörösbor és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása is.

Flexitárius diéta

Tökéletes étkezési mód azoknak, akik szeretnének belekóstolni a növényi alapú táplálkozásba, de még nem állnak készen arra, hogy teljesen elkötelezzék magukat a vegán vagy vegetáriánus életmód mellett. Tökéletes első lépés, hiszen kihasználja azokat az előnyöket, amely a több zöldség- és gyümölcsfogyasztással jár. A diéta segítségével fokozatosan több növényi eredetű élelmiszer kerül a tányérra anélkül, hogy teljesen elmaradna az állati eredetű termékek fogyasztása. Az alapelgondolás az, hogy így előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor már nem hiányzik az állati eredtű élelmiszer, és megtanulja az ember a növényi táplálkozás minden fontos elemét. Emiatt sokkal könnyebben követhető és sikeresebb, mintha egy szigorú vegetáriánus étrendet. 

A diéta alapja: a hangsúly a rengeteg friss gyümölcsön és zöldségen van; de fontos a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása; a növényi fehérjeforrások (például bab, lencse, tofu, tempeh és jackfruit)  fogyasztása a feldolgozott húsmentes termékek helyett; és persze az egészséges zsírok előtérbe helyezése.

Északi diéta

A skandináv országok, köztük Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Grönland és Izland hagyományos étkezési szokásaira összpontosít az északi diéta. A mediterrán diétához hasonlóan tehát a helyileg elérhető élelmiszerekre épít, de azért persze vannak különbségek a két étrend között. Az egyik legnagyobb rögtön az, hogy nem feltétlenül az olívaolajat tekinti a fő zsírforrásnak. Az északi diéta kiváló minőségű repceolajat használ, amely alacsony telített zsírokban és magas egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban és omega-3 zsírsavakban.

A diéta alapja: A skandináv diéta előtérbe helyezi az olyan szezonális termékeket, mint a káposzta; a gyökérzöldségek; az alma, a körte és bogyós gyümölcsök; a teljes kiőrlésű gabonák, például a zab és a rozs; a tejtermékek, például kefir és skyr (ami leginkább a joghurthoz hasonlító tejtermék); a zsíros halak, például szardínia és makréla valamint a hüvelyesek.

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek