Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezreket spórolhatsz! 7 tipp, amivel csökkentheted a téli kiadásaidat

default user icon
MME
Nyakunkon a hideg, ezért nem árt az otthonodat felkészíteni a télre. Nemcsak a komfortérzeted lesz jobb, de spórolhatsz is. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, mielőtt beköszönt az igazi tél.

1. Téliesíts mindent

A kert télre való felkészítése nem zárul le a falevelek összeszedésével, a növények és a bútorok összepakolásával. A kerti csapot is téliesíteni kell, ugyanis a hideg hatására a csövek elfagyhatnak, ami akár csőtöréshez is vezethet. Érdemes a téliesítést még az első fagy előtt elvégezni.

2. Tisztítsd ki az ereszt

A falevelek elkezdtek hullani, illetve a csapadék is egyre több. Ennek következtében az ereszcsatorna tele lesz levéllel és sárral. Ha nem tisztítjuk ki, akkor eltömődhet, rosszabb esetben pedig leszakadhat vagy korrodálódhat.


3. Hívj kéményseprőt

Mielőtt elkezdenénk fűteni érdemes a kéményt átnézetni és kipucoltatni. Ezzel a lépéssel nemcsak az életünket óvjuk meg, hanem a fűtésszámlát is csökkenthetjük. 

4. Nézd át a fűtést

A tartós fűtési szezon előtt mindenképp érdemes ellenőriznünk a fűtési rendszert. Már egy kisebb meghibásodás is hatalmas gondot okozhat: akár napokig fűtés nélkül maradhatunk, és még a rezsiszámlánk is emelkedhet.

5. Légtelenítsd a radiátort

Használat előtt légtelenítsük a radiátorokat. Ha a rendszerben a víz megfelelő módon kering, akkor hatékonyságuk nő és fogyasztásuk is optimális. Ezt a lépést semmiképpen ne hagyjuk ki, mivel a fűtés az energiaköltség legalább 25%-át teszi ki.

6. Ellenőrizd a nyílászárókat

A nyílászárókat nagyon fontos alaposan átvizsgálnunk, ugyanis itt távozik a legtöbb hő a lakásból. A nyílászáró oldalán találunk imbuszfejű csavarokat, amik akkor vannak téli fokozaton, hogy ha a vastagabb részük befelé áll. Így az ablakot jobban behúzzák és kisebb lesz a rés.

7.  Ügyelj a bejárati ajtóra 

Ha a bejárati ajtó rosszul záródik, vagy nagy alatta a rés, akkor a hideg csak úgy ömlik be rajta a lakásba. Amennyiben ez előfordul, akkor minél előbb orvosolni kell a problémát, ugyanis így az otthonunk helyett az utcát is fűtjük.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál!

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss