Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 hiba, amit mindenki elkövet tésztafőzéskor

default user icon
MME
Egy tál gőzölgő, friss tésztánál nincs finomabb. Tésztaimádóknak nem számít, hogy paradicsomos vagy tejszínes szósz kerül rá, a lényeg maga a tészta. Bár elkészítése egyszerű, biztosan előfordult már veled is, hogy keményen vagy ragacsos masszaként vetted ki a főzővízből – minden azon múlik, hogyan készíted el. Íme néhány tésztafőzési hiba és tippek, hogyan küszöböld ki a bakikat.

TÚL KICSI FŐZŐEDÉNYT VÁLASZTASZ

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Tésztafőzéskor mindig a legnagyobb fazékhoz nyúlj, hiszen legalább 5-6 liter vízre lesz szükség. Ha nagy edényt választasz, akkor a tésztát sem kell eltörnöd, hogy beleférjen. (Egyébként sem kell: ha csavaró mozdulattal teszed a vízbe a spagettitésztát, egy idő után szépen magától belecsúszik a vízbe.) Miért ne főzz tésztát kis edényben? Azért, mert kisebb edénybe kevesebb vizet kap a tészta főzéskor, emiatt pedig több keményítő lesz a vízbe, amitől a tészta ragacsos lesz. A biztonság kedvéért akkor is válassz nagy lábast, ha csak kevés tésztát főzöl.

VAKON KÖVETED AZ ELKÉSZÍTÉSI JAVASLATOT

Igen, sajnos a szabálykövetés sem mindig jó. Bár a tészta zacskóján, dobozán olvasható javaslatok hasznosak lehetnek, azért el lehet térni a gyártó ajánlásától. A tésztafőzésénél hallgatni kell az ösztönökre! Ne hagyd abba a főzést csak azért, mert a leírás szerint 10 perc alatt elkészül; ez csak javaslat, nem kőbe vésett szabály. Egyébként a legjobb, ha néhány perc után megnézed a tésztát, és az állagától függően főzöd tovább úgy, hogy kb. fél percenként újra és újra ellenőrzöd. Macerás, de biztos módszer. Ne feledd: a kemény tésztát tovább tudod főzni, de a pépeset már nem tudod ehetővé varázsolni.

ZSIRADÉKOT TESZEL A VÍZBE

A tészta –  különösen a teljes kiőrlésű – friss zöldségekkel, fűszerekkel a mediterrán konyha alapja, egészséges étel, amit kötelező beépíteni az étrendbe. Ha a tésztafőző vízbe olajat teszel, nem csak a haskörfogatodat növeled, hanem gondoskodsz róla, hogy a tészta elveszítse finom keményítő ízét. Az olaj hatására ráadásul a tészta csúszóssá válik, a szósz nem tapad hozzá, és így ízetlen lesz a végeredmény. 

NEM TESZEL SÓT A FŐZŐVÍZBE

A tésztafőzés alapszabálya, hogy mindig sós vízbe kell a tésztát tenni. Talán azért, mert mindenki igyekszik egészségesebben élni és a sót ellenségnek kiáltották ki az elmúlt években, talán csak lustaság, de bizony sokszor kimarad a főzővízből. Sózd meg bőségesen a vizet, nem elég egy csipetnyi! Ne aggódj a nátriumszinted miatt: a tészta nem szívja magába a só nagy részét, csak megakadályozza, hogy nyálkás legyen. 

ELFELEJTED MEGKEVERNI A TÉSZTÁT

Nem elég beletenni a tésztát a vízbe és magára hagyni, "úgyis megfő" felkiáltással. Ha ugyanis a tészta az edény aljára kerül, összetapadhat és gumiszerű lesz. A hosszú tésztákat is meg kell keverni: amikor a spagettitészta főzés közben lesüllyed, alaposan keverd át, hogy minden darab egyenletes megfőjön és ne ragadjanak össze a szálak. 

A FALNAK DOBOD A TÉSZTÁT

A palacsinta dobálva is megfordítható, ha megsült, és a keményre vert tojásfehérje sem esik le a földre, ha felfordítod a habüstöt. A tésztát viszont teljesen felesleges a falhoz dobni (a legenda szerint ha jó, akkor a falhoz tapad): ez a furcsa szokás nem árulja el neked, hogy megfőtt-e a tészta, viszont összekened a falat és ételt pazarolsz. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, elkészült-e a tészta, ha megkóstolod.  

TÚL SOK TÉSZTÁT FŐZÖL

Nehéz eltalálni, hogy mennyi tésztát főzz meg, különösen, ha többen vagytok. A tészta viszont frissen jó: melegítve már ragacsos, gumiszerű lehet. Szárazon mérve 100 gramm tésztát számolj egy emberre, így biztosan mindenki jóllakik.

KIBORÍTOD A FŐZŐVIZET

Ha a tészta megfőtt, a főzővizet felhasználhatod szószok készítéséhez. A keményítőben gazdag víz fellazítja a sűrűbb szószokat, selymessé, krémesebbé teszik azokat. Ha főzővizet teszel a szószba, jobban bevonja a tésztát, hiszen a keményítő tapadósabbá teszi.

LEÖBLÍTED A TÉSZTÁT

A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy finom, házias ételt készíts, ezért ne tegyél hozzá semmilyen extra lépést – ami ráadásul csak ront a végeredményen. A főtt tésztát nem szabad vízzel leöblíteni. Egyszerűen csepegtesd le egy szűrőben, és add a szószhoz. Mint már fentebb írtuk, a tésztán lévő keményítőréteg megakadályozza, hogy a tészta ragacsossá váljon és azt, hogy a szósz rátapadjon. 

 

Böngészd át tésztás receptválogatásainkat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss