Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 nyomós érv a citrom mellett, amiért mindig tarts belőle otthon néhányat

default user icon
MME
A citrom finom ízt ad a nyári szörpnek és tele van C-vitaminnal, de a háztartás során is nagy hasznát vehetjük. Munkácsi Brigitta, a nempazar blog szerzője elárulja, mi mindenre jó még ez a szuper gyümölcs.

A citrom olyan csúcsgyümölcsünk, amit érdemes minden nap fogyasztanunk, a diétázók és méregtelenítésre vágyók pedig karcsúsító hatását is élvezhetik. Na, de gondoltátok volna, hogy a limonádék, szörpök, egyéb ételek ízesítésén, továbbá a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásán túl az élet számtalan más területén is nagy segítségünkre lehet? Már mutatjuk is, hogy mire gondoltunk!

1. Beleivódik a fába

Könnyen megszabadulhatunk a vágódeszkába beivódott kellemetlen szagoktól, ha durvább sóval beszórjuk, átdörzsöljük fél citrommal. Hagyjuk állni pár percig, majd öblítsük le. Sőt, a kezünk is jó illatú lesz, ha hagymapucolás után lekenjük citrommal.

2. Szétrobban a mikróban

Egy túlmelegített étel másodpercek alatt véget vet a mikró tisztaságának. Töltsünk meg egy tálat vízzel, facsarjuk bele egy citrom levét. Magas fokozaton, egy percig melegítsük, így a kicsapódó forró gőz leoldja a szennyeződéseket.

3. Vakítóan fehérek

Hófehérré varázsolhatjuk a beszürkült, sárgás ruhákat is. Keverjünk 1 liter áztatóvízhez 2 evőkanál nátrium perkarbonátot és fél citrom levét, majd ebben áztassuk a ruhát egy éjszakán át, végül mossuk ki mosógépben.

4. Űzzük el a szagokat!

Ha egy félbevágott citromot teszünk a hűtőbe, elszívja a kellemetlen szagokat. Ez a trükk a műanyag ételhordóknál is jól működik, ha átdörzsöljük a dobozokat a gyümölccsel.

5. Súrolás nélkül, hatékonyan

A kád és a mosdókagyló legmakacsabb szennyeződéseitől is megszabadulhatunk, ha házi tisztítószert készítünk egy citrom levéből és fél liter vízből. Ha előtte szódabikarbónát szórunk a nedves felületekre, nemcsak a vízkőnek, hanem a szappanlerakódásoknak is búcsút inthetünk.

6. Harc a penész ellen

A penészes fuga ellen is jöhet a citrus ereje! Mártsuk a fogkefét fél liter víz, 60 ml citromlé, 2 evőkanál teafaolaj, 8-10 csepp grépfrútmag kivonat keverékébe, majd ezzel dörzsöljük át a foltos felületeket. Végül hideg vízzel mossuk le.

7. Csillognak a poharak

Nem lesznek többé foltosak az üvegpoharak, ha citromos vízben áztatjuk őket néhány percig. Ha nincs időnk az áztatásra, citromlével átitatott konyharuhával is áttörölhetjük.

8. Letapadt az aljára

Töltsük fel a vízforralót vagy a kávéfőzőt vízzel, keverjünk hozzá literenként 1 citrom levét, forraljuk fel, és a vízkő máris a múlté!

9. Legyen tiszta és csíkmentes

Szórófejes flakonba töltsünk 1 liter vizet és keverjük össze egy citrom levével. A szárazra törlés után cseppmentes, ragyogóan tiszta üveget kapunk.

10. Eldugult a lefolyó

Igen kellemetlen, amikor otthonunkban fellép a dugulás és az ezzel járó kellemetlen szagok. Öntsünk a lefolyóba kevés szódabikarbonát, majd egy citrom levét, hagyjuk hatni 20 percig, végül öblítsük le forró vízzel. Fertőtlenít és megszünteti a kellemetlen szagokat is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss