Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A szabadföldi paradicsomok szezonjának vége felé igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy minél gyakrabban készüljön belőle valami ínycsiklandó fogás.

Paradicsomok Ernst Benary, a 19. századi erfurti kertész albumában
Paradicsomok Ernst Benary, a 19. századi erfurti kertész albumában

Az eredetileg Venezuelától északra termő zöldséget már Kr. e. 2000 táján ismerték a del-amerikai őslakók, de termeszteni Közép-Amerikában kezdték xitomatl néven. Századokkal később, az 1500-as évek elején hozta magával Kolumbusz a kontinensre. Első európai írásos említése Olaszországból származik. A sienai születésű orvos-botanikus, Pietro Andrea Mattioli jegyezte fel a paradicsomot pomi d’oro, latinul Mala aurea, vagyis aranyalma néven, ami a régi magyar nyelvben is meghonosodott. Bár a 17-18. században Európa-szerte dísznövényként ismerték, egyetlen 1719-es kiadású könyvben szerepelt olyan gyógyhatású növényként, amelyet Itáliában fogyasztottak. Szinte hihetetlen, de csak a 19. századtól kezdték termeszteni, és a 20. század elejére terjedt el a Mediterráneumtól északra fekvő országokban nagy mennyiségben, sokféle fajtával.

A kalóriában szegény, de annál több vitamint és ásványi anyagot tartalmazó paradicsom – B- és C-vitaminokban, likopinban, magnéziumban, kalciumban egyaránt gazdag, és említésre méltó mennyiségben található benne vas, foszfor és cink – frissen és feldolgozva egyaránt csodás.

Ezúttal kétféle paradicsomból kétféle előételt is készítettem.

A jól csengő - és mára a gyerekversek birodalmába költözött - aranyalma elnevezés ihlette azt az egyszerű töltött paradicsomot, amelynek során egyszer teljesen lecsupaszítottam, majd új komponensekkel gazdagítva összeraktam ezt a nagyszerű zöldséget.

Bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom – aranyalma módra

Aranyalma a tányéron – előételként tálalva
Aranyalma a tányéron – előételként tálalva

Hozzávalók 4 főre előételként:
8 db nagyobbacska, kemény húsú, kerek paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
1 kis csokor bazsalikom
tengeri só, frissen őrölt bors, oregánó – ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam. Kis kalapot vágtam mindegyik tetejéből, a magokat és a gyümölcshúst teáskanállal óvatosan eltávolítottam (mártásokhoz, levesekhez remek alap!).

Már csak a töltelék hiányzik
Már csak a töltelék hiányzik

A bazsalikomcsokorból 8 szép levelet félretettem, a többit felaprítottam és a többi fűszerrel a krémsajthoz kevertem. Habzsákba szedve megtöltöttem a paradicsomokat.

Kanállal is tölthető!
Kanállal is tölthető!

A szár helyére egy-egy bazsalikomlevelet illesztettem, kevés színes borssal fűszereztem, pirítóssal kínáltam.

A bíborszínű cékla és a zamatos lucullus paradicsom remek párost alkotnak a salátástálban – igazi vitaminbomba, és nagyon finom!

Cékla-paradicsomsaláta

Ha a cékla megsült – villámgyors saláta
Ha a cékla megsült – villámgyors saláta

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kisebb női ökölméretű cékla
8 db közepes méretű lucullus paradicsom
3 db közepes méretű savanyú uborka
1 kis fej mogyoróhagyma
1 maroknyi friss bazsalikomlevél
Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál tökmagolaj
1 teáskanál mustár
kevés só és őrölt fehér bors

Elkészítés: A céklákat alapos sikálást követően alufóliába csomagoltam, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöttem. Mikor langyosra hűlt, gumikesztyűben meghámoztam, 1 cm-es kockákra vágtam. A paradicsomok héját bemetszettem, 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, és a céklával azonos méretűre daraboltam. Az uborkát szintén felaprítottam, a hagymát egészen finomra vágtam. Minden zöldséget tálra halmoztam, óvatosan összekevertem.

Egy keveréssel elkészül!
Egy keveréssel elkészül!

Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalaztam, alaposan összeráztam, tálaláskor locsoltam a salátára.

Sajttal, felvágottal, hideg sültekkel remek vacsorafogás – kímélő napokon.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.