Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliasodóval 

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. Az aranygaluska elkészítéséhez a lisztben keverjük el az élesztőt, morzsoljunk hozzá 50 g hideg vajat, majd adjuk hozzá a tojást és 20 g cukrot. Kezdjük el összegyúrni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet. Dolgozzuk össze, gyúrjuk simára, majd letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére.
  2. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk kb. 14 részre, majd mindből formázzunk gombócokat.
  3. A többi vajat olvasszuk meg, a darált diót keverjük össze a maradék cukorral. Egy közepes méretű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A gombócokat egyesével mártsuk meg az olvasztott vajban, majd forgassuk meg a cukros dióban. Helyezzük a formába (ne túl szorosan, sülés közben nőni fognak), a tetejét locsoljuk meg a maradék vajjal és szórjuk meg a maradék cukros dióval. Letakarva kelesszük még 15 percig. Ezután toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 35 perc alatt süssük készre. (Ha sülés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)
  4. A vaníliasodó elkészítéséhez 500 ml tejet forraljunk fel a kétféle cukorral, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. A maradék tejben keverjük simára a tojássárgájákat és a pudingport. Öntsük a langyos cukros tejhez, tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg egy kissé besűrűsödik. Tálaljuk az aranygaluska mellé.

Tipp: Instant élesztő helyett használhatunk negyed kocka friss élesztőt. Ezt egy kevés cukorral és a tejből 50 ml-rel (felmelegítve) futtassuk fel, majd így adjuk a liszthez. A sodóhoz vaníliás cukor helyett használhatjuk egy vaníliarúd kikapart magjait is. 

Ezek is érdekelhetnek