Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ezerlevelű sütemény

default user icon
MME
A franciák krémese az ezerlevelű. Hasonlít a mi krémesünkhöz, csak több réteg tészta és krém váltakozik benne. A vaníliakrém pedig selymesebb, lágyabb, a tészta pedig nagyon ropogós.

Ezt az ezerlevelű süteményt, a Mille feuille-t (ejtsd: millföjj) csokisan és gyümölcsökkel  készítettem el, és nem bántam meg, mert nem csak nagyon finom, hanem egész mutatós is lett. A legcsokisabb csokikrém és mindenféle bogyós gyümölcs találkozik itt a ropogós leveles tésztával.

Réteges-leveles tortácskák csokoládékrémmel és bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:
25 dkg fagyasztott leveles tészta
kevés kristálycukor
10 dkg málna
10 dkg áfonya
10 dkg ribizli
porcukor

A csokoládékrémhez:
30 dkg étcsokoládé
2 dl tej
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl tejszín

Elkészítés: 1. A tésztát kiengedjük, kinyújtjuk 4 mm vékonyra, korongokat szúrunk belőle.

2. Sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk, a tetejüket megszórjuk kristálycukorral, majd lefedjük egy másik sütőpapírral, és egy sütőlemezt teszünk a tetejére nehezéknek.

 

3. 190-200 fokos sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.

4. A krémhez a csokit felolvasztjuk a tejben. A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel, majd a csokoládéhoz öntjük, kevergetve besűrítjük. Ha kellően sűrű, összeturmixoljuk, így krémesebb, habosabb lesz. Lezárható edénybe tesszük, kihűtjük, tálalásig hidegen tartjuk.

5. A csokoládékrémet habzsákba töltjük. Egy tésztakorongra körbe-körbe csokoládékrémet nyomunk, kirakjuk gyümölccsel. A következő tésztakarika egyik oldalára kevés csokikrémet nyomunk, majd a gyümölcsös rétegre brítjuk, a tetejére ismét csokoládékrémet nyomunk, majd kirakjuk másik gyümölccsel. Újabb tésztakarika következik. Ennek a tetejére is krémet nyomunk, majd a harmadik gyümölccsel díszítjük.

A legcsokisabb csokikrém

Ez a csokikrém úgy született, hogy megkívántam a forró csokit egy hideg téli délutánon. Elkészítettem csokoládéból tejjel és tejszínnel. Igen jól is esett, de mivel nagy adagot készült, nem fogyott el. Hűtőbe tettem. Másnap aztán meglepődve láttam, hogy megdermedt a kancsóban, és egy finom csokikrém lett a hajdani forró csokiból.

Elkészíthetjük fehércsokoládéval is ezt a krémet, ekkor inkább eperrel házasítsuk a tortácskákba.

Ha pedig a csokikrémhez felvert tejszínt keverünk, majd formába öntjük és megfagyasztjuk, kitűnő parfét kapunk. Ezt tálalhatjuk akár erdei gyümölcsszósszal is, amiről majd mindjárt részletesebben is szó lesz.

Maci a málnásban

Ki vagy te, aki bundában szedi nyáron a málnát? Ezt a kérdést az erdőben kószáló turista tette fel - vesztére. Én a Balaton-felvidéken – málnázás helyett - szedreztem utoljára tavaly nyáron, na meg egy-két vargányát is begyűjtöttem. Bundással szerencsére nem találkoztam.

Persze nem csak nyáron az erdőben, hanem egész évben beszerezhetjük fagyasztva a bogyós gyümölcsöket. Ha jó minőségűt választunk, akkor kíméletes kiengedés után szépen egyben maradnak a gyümölcsök. Ehhez a fagyasztóból először a hűtőbe tegyük a gyümölcsöt a csomagolásban, és csak utána engedjük ki véglegesen szobahőmérsékletűre.

Egyik kedvencem egyébként a német-osztrák Rote Grütze, ami nem más, mint erdei gyümölcsszósz. Ehhez barnacukrot olvasztunk, kevés vörösbort és piros húsú gyümölcs levét öntjük. A felére visszaforraljuk, vaníliapudinggal besűrítjük, fahéjjal, szegfűszeggel ízesíthetjük. Én a forró szószba teszem a fagyasztott gyümölcsöt, de már nem főzöm, hanem egy éjszakára hűtőbe rakom, hogy fokozatosan olvadjon ki, és az ízek összeérjenek.

Kínálhatjuk melegen - hideg vaníliafagyival vagy vaníliamártással, diófagyival, túrógombóccal, vagy hidegen - pohárkrémekkel, forró mascarponés-túrós, narancshéjjal ízesített palacsintával.

Ropogós és morzsálós

A leveles tésztát végtelen módon felhasználhatjuk. Süthetünk belőle lepényt, quiche-t, vendégváró falatkákat, tölthetünk bele húst… És persze a krémes tésztája is leveles.

Ennél a receptnél azért sütjük a tésztát lelapítva, két sütőlap közé szorítva, mert így nincs helye terjeszkedni, megnőni, így kicsit tömörebb és ropogós lesz megsülve. A jó leveles tészta szilánkjaira hullik, morzsálódik.

Ha az eredeti Ezerlevelűt (Millefeuille) szeretnénk elkészíteni, akkor sárgakrémmel töltsük a lapokat.

A sárgakrémhez 2 dl tejet felforralunk negyed rúd félbevágott vaníliával. 4 dkg porcukrot 3 tojássárgával kikeverünk. A forró tejet folyamatos keverés mellett a cukros tojáshoz öntjük, tűzre tesszük. Amikor egyet forr, fél dl tejjel elkevert 3 dkg keményítőt hozzáöntünk, még egyet forralunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről. Jeges vízfürdőben kihűtjük.

A kihűlt krémet nyomózsákba kanalazzuk, megtöltjük a kisült lapokat, a tetejére is tésztát teszünk. Megszórjuk bőven porcukorral, majd kézi lángpisztollyal, karamellizálóval enyhén karamellizáljuk.

Megéri egyébként beruházni a konyhai lángpisztolyra. Ma már barkácsboltban vagy nagyobb edényboltokban is kapható. A crème brûlée ropogós tetejét is megpiríthatjuk vele, vagy almatorta, de akár bármilyen gyümölcs karamellizálásához jó. Amúgy lehet vele csirkét is pörzsölni. Ja, és akár a bundást is elijeszthetjük vele a málnásban.
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss