Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekre a vitaminokra van a legnagyobb szüksége szervezetünknek

default user icon
MME
Azt már most eláruljuk, hogy bizony nem a C- és nem is a D-vitamin az! A Harvard Egyetem kutatója szerint van egy másik vitamin, amit naponta kellene szednünk, hogy agyunk egészséges működését a lehető legtovább megőrizzük.

Az agy és az idegrendszer nagyon sok tápanyagot igényelnek, még a test többi szövetéhez képest is. Az agy csupán a test tömegének kettő százalékát teszi ki, de mégis elhasználja a energiájának és a vérnek húsz százalékát. A megfelelő mikro- és makrotápanyagokkal történő "olajozás" nemcsak a szellemi egészség fenntartásában játszik fontos szerepet, hanem hozzájárul a komolyabb betegségek megelőzésében is. A Harvard Medical School munkatársa, Dr. Uma Naidoo kutatásai szerint a B-vitaminok azok, melyek elengedhetetlen szerepet játszanak az agy egészségének támogatásában, fenntartásában.

ezért fontosak a b-vitaminok

A B-vitaminok növelik a stressztűrő képességünket, jótékony hatással vannak az emlékezőképesség megőrzésére és segítenek fiatalon tartani az agyat. A B1-vitamin, más néven tiamin, az agy "karbantartója", amely jó hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. A B2-vitamin, vagy más néven riboflavin, segít a sejtek növekedésében, az energiatermelésben, valamint a zsírok és például a gyógyszerkészítmények lebontásában is.

Dr. Uma Naidoo szerint a B3-vitamin a legfontosabb a B-vitaminok közül, mert nagyon kiemelkedő szerepet játszik a szervezet energiaellátásában. 400 enzimmel működik együtt, hogy átalakítsa az anyagokat energiává, de emellett nélkülözhetetlen a gyulladások leküzdésében is.

A szakértő szerint fontos megemlíteni még a B5-, a B6-, a B7-, a B9- és a B12-vitaminok jelentőségét is, amelyek rendszeres fogyasztása jótékony hatással bír az agy egészségére. A B12-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez és a homocisztein lebontásában is nélkülözhetetlen szerepet játszik. A homocisztein az aminosav, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a B-vitaminok (B1, B2, B3, B6, folsav, B12, pantoténsav és biotin) nagyon hasznosak a depresszió és a szorongás enyhítésében is.

A B-vitaminokat B-komplex néven tabletta formájában is pótolhatjuk, de sok élelmiszerben is megtalálhatók, például a tojásban, a hüvelyesekben, a spenótban, a káposztában, a napraforgómagban és a lazacban is. Elengedhetetlen, hogy rendszeresen és megfelelő mennyiségben jussunk hozzájuk, különösen idős korban, mert az idősebb szervezet már nehezebben tudja a vitaminokat hasznosítani.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss