A laborhús vagy tenyésztett hús nem teljesen mesterséges, ugyanis az előállításához élő őssejtekre van szükség. A szükséges izomdarabot az élő állatokból biopsziával nyerik ki, amelyet laboratóriumi körülmények között, tápanyagban gazdag táptalajon felszaporítanak. Az eljáráshoz jellemzően használt táptalaj a magzati szarvasmarhaszérum, melyet a vemhes tehenek levágása után a magzatból nyernek ki. A szaporításhoz hormonokra, növekedést serkentő vegyületekre is szükség van, ám előbbiek alkalmazása hosszú idő óta tiltott az Európai Unióban – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A tenyésztett hús nagyjából tíz éve forog a köztudatban, ám még nem sikerült áttörő eredményt felmutatni, sőt most egy olyan törvényjavaslat került az olasz parlament elé, mely tovább nehezítheti a laborhús elfogadottságát. Olaszországban ugyanis betilthatják a laboratóriumban termesztett élelmiszerek, valamint takarmányok előállítását és felhasználását – tudatta a hírt az Euronews.
Az olasz mezőgazdasági miniszer szerint a céljuk az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme. Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az olasz ipar nem állíthat elő élelmiszert vagy takarmányt gerinces állatok sejtkultúráiból vagy szöveteiből.
– A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és a kultúránk, hagyományaink védelmét – mondta Francesco Lollobrigida, Olaszország mezőgazdasági minisztere. A kormányzat megfogadta, hogy megvédi az olasz élelmiszeripart a károsnak ítélt technológiai újításoktól és a mezőgazdasági minisztériumot átnevezték Mezőgazdasági és Élelmiszer-szuveneritási Minisztériummá.
A törvényjavaslat szerint, aki vét a szabályok ellen, az akár 60 ezer euróig terjedő bírsággal is sújtható, három évre is elveszítheti a közfinanszírozáshoz való jogát és végső esetben bezárhatják azt a gyárat, ahol a szabálysértés megtörtént.
Nem ez az első törvény ebben a témában, ugyanis nemrég több kormányrendelet is született Olaszországban, melyek megtiltják a rovarokból, például a tücskökből és sáskákból készült liszt használatát a pizzában vagy a tésztában. Habár korábban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt közölte, hogy a sejtalapú mezőgazdaság, így a tenyésztett hús „ígéretes és innovatív megoldásnak tekinthető az egészséges és környezetbarát élelmiszerek terén", az olaszok döntő többsége ellenzi a laborélelmiszereket.
A laborhús betiltásáról szóló törvényjavaslattal nem mindenki ért egyet, egyesek szerint ezzel alapjaiban korlátoznák Olaszország tudományos és gazdasági fejlődési lehetőségeit, az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket. A laboratóriumi körülmények között tenyésztett hús vagy fehérje ugyanis jó alternatíva lehet az intenzív állattenyésztés és vágás mellett.