Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
A szentjános fa termése, a karob sokoldalúan felhasználható egészséges kakaópor pótlóként, süteményekbe. Pirítatlan változata sűrítésre is.

A fa

A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában gyakorlatilag mindenhol megterem.

Nevezik méz-sáska fának is, angol neve egyszerűen sáska fa (locust tree), de a törököknél például kecskeszarvnak hívják, valóban szarvra emlékeztető termése miatt. Nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, aki sokáig ennek a növénynek a termésén tengődött a Biblia szerint. Ez az érdekes fafajta akár száz évig is terem. Nemcsak a termést hasznosítják, nedvéből szirup és szesz is készülhet.

A szentjános fa termése
A szentjános fa termése

A szentjános fa termése: szentjánoskenyér, más néven karob

A grandiózus, akár 10 méteresre is megnövő szentjánoskenyér fa ősszel virágzik. Tavaszra megérnek 20 centis barna, fényes, hüvelyes termései, a karobok. A kemény húsú, héjas termésben lencsényi, húsos magokat találunk, melyek kiszárítva egyforma méretűek, ez a megbízható méret az oka, hogy az ókortól a karob magja, mint az ékszerek és arany mérőegysége terjedt el a Közel-Keleten. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

A karobot szárítják és őrlik, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. A karobpor vitaminokban és kalciumban is gazdag.

Mire használhatjuk a konyhában?

A karob magjáből őrölt por pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk. Kevésbé édes, ezért másfélszeres mennyiség kell belőle. Előnye még, hogy energia- és zsírtartalma alacsonyabb, gluténmentes, és nem tartalmaz koffeint sem.

Használják sűrítésre és ízesítésre is. Többféle pörkölési szintű karob kapható, főleg Nyugat-Európában. Szakértők szerint a világos a legjobb minőségű.

Karobos desszert
Karobos desszert

Az élelmiszeriparban gyümölcslevek, gyümölcskészítmények sűrítésére használják. A gluténmentes irányzatot követők ezzel habarhatnak például főzelékeket. Nagyobb babáknak tápszer helyett is lehet adni, kapható rizzsel kevert bébitápszer helyettesítő formában.

Kutyaédességet is készítenek belőle, érdemes figyelni, hogy mivel kényeztetjük négylábúinkat, ugyanis a kakaóbab és a csokoládé alkaloidja, a theobromin mérgező a kutyák minden fajtájára.

Teljesen csokinak tűnik
Teljesen csokinak tűnik

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.