A diótortához először a krémet készítjük el: a tejet elkeverjük a liszttel és 4 dkg cukorral, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
A Rama margarint kikeverjük 8 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a rumot, a darált diót és krémesre keverjük. A kihűlt lisztes-cukros krémet és a margarinos-diós krémet egyneműre keverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A diós piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval elkezdjük felverni, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
A felvert cukros tojásfehérjéhez hozzákeverjük a tojássárgákat, ügyelve arra, hogy a habverőt alacsonyabb fordulatszámon használjuk, hogy a habot ne törjük össze.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a citromhéjjal és a 10 dkg dióval, majd ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos masszához.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk, majd a sütőbe helyezzük, és 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A kész piskótát vágódeszkára borítjuk, és óvatos mozdulatokkal lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszafordítjuk, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A diós piskótát három egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot lefektetjük, egyenletesen megkenjük a diókrémmel, óvatosan rárakjuk a következő lapot, ezt is megkenjük krémmel. Végül az utolsó lap következik: a maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait, és a a vágott dióval megszórjuk a tortát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.