Mostanában jobban meg kell vizsgálunk az árcédulákat, egyre inkább nem mindegy, milyen összeget hagyunk ott a kasszánál, főleg nem ünnepek után. Szerencsére azonban van, hogy nem kell választanunk az egészséges és a megfizethető ételek között: még télen is lehet vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag élelmiszereket venni, pénztárcabarát áron.
Narancs
A többi citrusféléhez hasonlóan fontos téli vitaminforrás - azt már kevesebben tudják, hogy sportolás után, illetve a nyári melegben ez a legjobb nedvességpótló a szervezet számára.
Citrom
Nem csak az illata finom, az anyagcserére is kedvező hatással van. Igazi magnéziumbomba, így a kedélyállapotot is azonnal javítja. Reggelente igyál meg egy nagy pohár ásványvizet, amiben keverj el egy fél citrom levét.
Alma
Salaktalanító, méregtelenítő hatású, a vese és a máj működését is szabályozza. Egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében, attól függ, hogy héjastul vagy hámozva, esetleg lereszelve fogyasztjuk. Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsünk. Ha egy kis édességre fáj a fogad, csurgass egy kis mézet almaszeletekre, és szórd meg fahéjjal.
Tej
Fél liternyi 60 százalékban fedezi a felnőttek számára szükséges napi kalciumbevitelt, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a csontjaid és a fogaid egészségéért. Desszertként is megállja a helyét: turmixolj össze vele finom gyümölcsöket, és édesítsd mézzel az italt!
Joghurt
Naponta egy pohár joghurt segít megőrizni a bélflóra épségét, és így hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett válaszd a natúr változatot, vagy a görög joghurtot: ebben, majdnem kétszer annyi fehérje van, mint más joghurtokban, és mivel sűrűbb, hosszabban eltelít.
Köles
Lúgosító hatású gabona. A benne lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a a csontképzésben, valamint erősíti a kötőszövetet, a hajat, a körmöket. A főtt kölest keverd joghurtba, és ízesítsd gyümölccsel.
Burgonya
Lúgosító hatású, ezért ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Jelentős káliumtartalma miatt fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelem: az olajban sült változatok eneregiatartalma igen magas, ezért inkább a főzzük meg, vagy süssük zsíradék nélkül, sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy alufóliába csavarva, héjában!
Rizs
Csekély nátriumtartalmánál fogva különösen hasznos a fogyasztása magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, vizenyőképződés esetén. Diétához is kiváló, hetente beiktathatsz például egy rizsnapot. A hagyományos fehér helyett fogyassz inkább barna rizst.
Vörös káposzta
Gazdag élelmi rostokban, így hamar telít, ráadásul kiváló antioxidáns-forrás, ezáltal segít megakadályozni a rákos sejtek kialakulását. Próbáld ki: készíts salátát vörös káposztából és narancsszeletekből!
Uborka
Víztartalma rendkívül magas, kb. 96%. A kutatások szerint legfőbb hatóanyagai a héjában vannak. Kozmetikai szerekben is gyakran használják mint természetes hidratálószert.