Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyél a fáradtság ellen! Top 5 energiabomba kávé helyett!

default user icon
MME
Ha egy éjszaka alatt kétszer felébredsz pár másodpercnél hosszabb időre, akkor az alvásod már nem eléggé pihentető. Márpedig az anyukák egy este akár négyszer-ötször is felriadnak a gyermekük miatt, ezért másnap jön a fásult fáradtság…

A kávé a koffeintartalmával gyors megoldást nyújt fáradt reggeleken, de túlzott fogyasztásával a hatása napról napra gyengül, ezért van az, hogy a kötelező reggeli egy kávét hamar követi egy másik, aztán egy újabb... Ráadásul a túl sok kávé fogyasztása vashiányt, idővel a csontritkulást is okozhat. Érdemes tehát olyan ébresztőt találni a hideg zuhanyon túl, ami nem rombolja a szervezetünket, de finom ébresztőt fúj fáradt reggeleken.

1. Cukor!

Az agyunk szeretne állandóan megfelelő mennyiségű cukorhoz, pontosabban szőlőcukorhoz (más néven glükózhoz) jutni. A megfelelő működéshez óránként 4 grammnyira van szükséged, az agysejtek ugyanis a cukorból nyerik az energiát. A szürkeállomány akkor működik a legolajozottabban, ha az ellátás folyamatos – ehhez azonban okosan kell választanod mikor, milyen szénhidrátot eszel! Például a müzli és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk szénhidrátjai a gyomorban és a bélben szintén glükózzá alakulnak, és hosszú ideig egyensúlyban tartják a vércukorszintet. Az agy működését serkentő anyagok: glükóz (szőlőcukor), vas, jód, lecitin, esszenciális aminosavak (a fehérjék építőkövei), ginszeng.

2. Víz

A vérnek kellően hígnak kell maradnia ahhoz, hogy optimálisan el tudja látni tápanyaggal a sok milliárdnyi, érzékeny agysejtet. Ha egy kicsit is sűrűbb a kelleténél, az agyba is kevesebb oxigén és létfontosságú anyag jut el a vékony ereken keresztül. Többnyire ez az oka a dekoncentráltságnak és annak, ha időnként a szokottnál nehezebben tudsz odafigyelni a feladataidra.

Így vedd rá a gyereket az egészséges étkezésre! >>> 

3. Gyümölcslé

A citrusfélékből készült friss gyümölcslé C-vitamin tartalma miatt villámgyorsan fejtik ki frissítő hatásukat. Könnyen felszívódó cukortartalma energiát ad és jótékonyan segíti az emésztést, ez által a gyümölcslével könnyen indul a nap.

Készíts actimelt házilag! Megmutatjuk, hogyan >>> 

4. Méz

A méz gyorsabban felszívódik, mint a cukor, vagy az édesítőszerek, tehát szervezetünk gyorsabban hasznosítja. Gyors energiát nyújt fáradt reggelen, frissíti az agyműködést, tehát igazi energiabomba.

5. Ginzeng

A ginzeng vérbőséget okoz, ezáltal fúj ébresztőt az agynak: serkenti az agyműködést, javítja a koncentrációs képességet.

Olvass tovább baba-mama témákról itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss