A fekete retek vitaminokban, tápanyagokban gazdag, főként vasban, magnéziumban, rézben, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Magas C-vitamin-tartalmának, illetve az immunrendszert támogató ásványi anyagoknak köszönhetően segíthet legyőzni a fertőző betegségeket, náthát, megfázást, torokgyulladást. A benne található aromás olajok pedig az orrdugulás és a köhögés ellen is hatásosak lehetnek, a fekete retek leve a letapadt váladékot is könnyen fellazítja. Nagyszerű antibakteriális hatása van, valamint segít elpusztítani a kórokozókat.
1. Ha rendetlenkedik a gyomrunk
Érdemes a levét kortyolgatnunk, ha hányingerünk van, rossz a gyomrunk, vagy egyszerűen csak túlettük magunkat. Kénes összetevőinek köszönhetően akkor is bevethetjük, ha kicsit többet ittunk a kelleténél vagy túl zsíros ételeket ettünk. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, tisztítja a májat, serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő kialakulása.
2. Javítja az emésztést
Rosttartalma igen magas, ezzel is elősegíti az emésztést, kúraszerű fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és az ezzel összefüggő problémák, mint például az aranyér.
3. Kiváló vízhajtó
Magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó tulajdonsága is jelentős. A fokozott vizelet-kiválasztás szintén gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.
4. Így a legjobb!
Mivel a fekete retek minden cseppje kincs, a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Inkább kisebb vagy közepes méretű fekete retket válasszunk a zöldségesnél, olyat, aminek a héja sima és repedésektől mentes.
5. Pajzs a pajzsmirigynek
A rostoknak és az ásványi anyagoknak köszönhetően a fekete retek segít kordában tartani a koleszterinszintet, ráadásul gyakori fogyasztásával egyensúlyban tartható a pajzsmirigy-működés.
6. Társ a fogyókúrában
Ha fogyni szeretnénk, akkor mindenképpen szerezzünk be néhány fejet belőle. Magas rosttartalma felgyorsítja az emésztést, viszont a gyümölcsökhöz képest elenyésző a kalóriatartalma, és egész télen gond nélkül be tudjuk szerezni.
7. Segít megőrizni a fiatalságot
A leve nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amiknek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a sejtjeinket megvédjék a stressz okozta károsodásoktól. Ha túl sok stressz ér minket, akkor szabadgyökök keletkeznek, melyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat, hozzájárulnak jó néhány krónikus, esetleg daganatos betegség kialakulásához.
Ajánljuk még:
- MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TTALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, VAGY RENDELD MEG ONLINE! >>>
- EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL MÉZET >>>
- EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP KÓLÁT ISZOL >>>
- FRISS KUTATÁS: EZZEL AZ ÉTRENDDEL NAGYBAN CSÖKKENTHETŐ A RÁK KIALAKULÁSA >>>