Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Parasztlángos (kenyérlángos)
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymakrémleves
Reszelt túrós sütemény
Hollandi mártás
Toros káposzta
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Ezért pározzák a kolbászt, kiderült a nagy titok, amiről egy békéscsabai mester rántotta le a leplet

A kolbászt párban árulják amióta világ a világ, és talán nem sokan gondolkodtak még azon, hogyan is alakulhatott ki ez a jól ismert forma. A szakmájában már régi motorosnak számító kolbászkirály, Juhász György elárulta a titkot, pontosabban bemutatta, miért és hogyan is pározzák a kolbászt.

A csabai kolbász az ország egyik legfinomabbja, amit sütve, de száraz- és vastagkolbászként is imádunk. A kolbász a különleges ízét négy alapfűszernek, az őrölt nemes pirospaprikának, a csírátlanított tavaszi fokhagymának, az egész köménynek és az asztali sónak köszönheti. Emellett persze rengeteget számít a minőségi sertéshús, a hús és a szalonna aránya, meg persze a füstölés is.

Juhász György elárulta, miért alakult ki a páros kolbász
Juhász György elárulta, miért alakult ki a páros kolbász
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Több nap, mint kolbász

A régi időkben az emberek disznóvágástól disznóvágásig terveztek, és a sertés minden részét feldolgozták, felhasználták. A vágás napján készültek a frissensültek, a hagymás vér, az orjaleves, darabolták és porciózták a húsokat, szalonnákat, főzték a hurkába, disznósajtba valót és persze ilyenkor darálták a kolbászba szánt húsokat is, elsősorban tarját, a combot és a lapockát.

A békéscsabaiak közt van, aki csak a kolbász miatt vág disznót, így a végeredmény rengeteg házi finomság lesz. A kolbászba szánt húsokat pihentetik, majd darálják, fűszerezik és gyúrják és ezután töltik a természetes sertésbélbe. A töltés során a legfontosabb, hogy minden levegőt kinyomkodjunk a darált húsból és a töltőgépből, ugyanis ha üreges lesz a kolbász, akkor könnyebben megromlik – állítják a kolbászkirályok, Szaszák Gergő és Juhász György, akik a BEOL-lal is megosztották több évtizedes tapasztalataikat.

Szaszák Gergő elárulta, mire kell figyelni kolbászkészítés során
Szaszák Gergő elárulta, mire kell figyelni kolbászkészítés során
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Miért pározzák a kolbászt?

A jól ismert páros forma egyszerű praktikum eredménye. A kolbászokat azért pározzák, mert a csavarásnál, ahol a két kolbászrúd elválik egymásnál, létrejön a bélből épp annyi szabad hely, amin fel lehet lógatni a rúdra a kolbászokat. Így kerülnek be a füstre, majd pedig a kamrába érni. A pározásnak van még egy fontos funkciója, ugyanis ha a kolbász csak azon a pici, csavart bélrészen érintkezik a rúddal, kevésbé fog penészedni, így tovább jó marad – árulta el Juhász György.

Ez a csabai kolbász titkos receptje

Such Zoltán kolbászkirály a Mindmegette és a BEOL közös kolbásztúrája során felfedte a családi receptet, a csabai finom kolbász titkát.

Hozzávalók:

  • 10 kg sertéshús és szalonna (70-75 százalék hús és 25-30 százalék szalonna)
  • 25 dkg őrölt, házi fűszerpaprika, az édes és csípős aránya ízléstől függ
  • 18-20 dkg asztali só
  • 2-4 dkg apróra vágott tavaszi fokhagyma
  • 2-3 dkg egész fűszerkömény

Elkészítés:

  1. A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összegyúrjuk. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük.
  2. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.