Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült az igazság: ez a túró rudi a legfinomabb mind közül

default user icon
MME
A túrórúd - vagy a közhasználatban lévő nevén a túró rudi, így, kis kezdőbetűvel - egy olyan hungarikum, ami hivatalosan még ugyan nem nyerte el ezt a megtisztelő címet, de minden magyar tudja, hogy mit kell vinnie külföldön élő rokonoknak látogatóba, és mi az, amit az idelátgató külföldieknek feltétlenül meg kell kóstolniuk a Pick szalámi, a csabai kolbász és a pélinka mellett. Arról megoszlanak a vélemények, hgoy melyik a legjobb, de most egyszer és mindenkorra pontot teszünk a viták végére, a Szupermenta csapatának segítségével.

A Nébih Szupermenta névre keresztelt termékteszt programjában ezúttal a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű desszertkészítmény, a "túrórúd" került az asztalra . A szakemberek 22 darab, 5 magyar gyártó készítette  „túrórudat” vizsgáltak, amelyek formájukat tekintve ugyan nagyjából egyformák, áma  közhiedelemmel ellentétben mégsem mindegyik túróalapú, éppen ezért a tesztben végül 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény termék szerepelt.

 

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték a szakemberek az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat. A mikrobiológiai vizsgálatokon túl ellenőrizték – többek között – a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is. Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt a termékek gyártójának élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Négy terméknél akadtak jelölési hibák. Gond volt többek között a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 800.000 forint.

 

Melyik a legfinomabb túrórúd?

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

 

Értékelésük alapján a 15 túródesszert közül a dobogó legfelső fokára a Pöttyös Túró Rudi állhatott, a második helyen a Pilos Túródesszert végzett, míg a harmadik helyet a Pöttyös Óriás Rudi laktózmentes érdemelte ki.

A 7 tejalapú desszertkészítmény versenyében az első holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi lett, második a Sissy Rudi, harmadik helyen pedig a S-Budget Rudi végzett.

Magad raknád össze? Mutatjuk a receptet!

Sokan kedveljük a túró rudit, ami, mint az fentebb is látható, már nagyon sokféle változatban elérhető a boltok polcain. Abban az esetben, ha szeretnénk mi magunk kiválasztani a hozzávalókat, és elkészíteni a desszertet, akkor ez a recept tökéletes választás lehet!

Hozzávalók aHÁZI TÚRÓRUDIhoz >>>

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db biocitrom
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 2 tábla étcsokoládé
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Ezek is érdekelhetnek