Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha jót akarsz magadnak, ezeket az ételeket ne válaszd a svédasztalról

default user icon
MME
Heteken belül elkezdődik a nyári szezon, élettel telnek meg a hazai és külföldi szálláshelyek. Mindenki azt szeretné, hogy tökéletes legyen a nyaralás és semmi se rondítson bele az élménybe, legfőképp ne egy gyomorrontás. Ha olyan helyen szállunk meg, ahol van büfé vagy svédasztal, akkor érdemes néhány tippet észben tartani!

A koronavírus-járvány idején, amikor minden étterem és szálláshely zárva tartott, egy felmérés szerint a svédasztal hiányzott a legjobban a magyaroknak. Nem csoda, hogy népszerű, hiszen a svédasztal általában roskadásig tele mindenféle finomsággal és azt szedhetünk a tányérunkra, amit a szemünk megkíván. Érdemes azonban óvatosan válogatni a büféasztalokról, mert könnyen elcsaphatjuk a hasunkat, extrém esetben pedig a strand helyett a mosdóban töltjük a napot.

Mutatunk néhány olyan ételt, amelyet jobb elkerülni a svédasztalról.

Sárgadinnye

Legyen szó reggeliről vagy ebédről, az étkezés könnyed zárása lehet néhány falat friss gyümölcs. Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a svédasztalon kínált gyümölcs nem a legfrissebb, és könnyen bajba kerülhetünk, ha fogyasztunk belőle. A sárga- és görögdinnye frissítő, lédús nyári csemege, ám amiatt, mert nem egy savas gyümölcs, könnyen megtapadnak a felületén a kórokozók, ez pedig növeli az ételmérgezés kockázatát. Érdemes alaposan megvizsgálni, friss, sértetlen és hideg-e a dinnyeszelet és csak ebben az esetben együnk belőle.

Tojássaláta

A tojás kényes élelmiszer, hiszen a nem megfelelő tárolásnak vagy elkészítésnek köszönhetően könnyen ételmérgezést okozhat. A tojássalátához használt főtt tojás akár több vásárlásból is származhat, így becsúszhat közéjük kevésbé friss darab is. Különösen fontos, hogy megfelelően alacsony hőmérsékleten tartsák a tojásos ételeket, főleg a nyári melegben, ezért mindenképp győződjünk meg arról, hogy valóban frissen készült-e a saláta. Ha van lehetőség, kérdezzük meg a személyzettől, mikor készült és mennyi ideje áll a svédasztalon.

öntetek

Hiába található ott kiskanál, ha tehetjük, inkább kerüljük a kihelyezett, fedetlen tárolóban álló önteteket és szószokat. Egyfelől nincs rá biztosíték, hogy a vendégek nem nyúlnak és kóstolnak bele az ujjaikkal, másrészt akkor is belekerülhetnek kórokozók és szennyeződések, ha valaki kanállal meri a szószt a tányérjára. Nem beszélve arról, hogy fennáll a keresztszennyeződés veszélye is, amely az ételérzékenyek vagy allergiások számára extra rizikó.

Sushi

A sushi frissen elkészítve a legfinomabb, de nem csak a tökéletes ízélmény miatt érdemes a frissességre odafigyelni. Gyomorrontás is lehet az eredménye a svédasztalos sushinak, ugyanis a nem megfelelően hőkezelt vagy elkészített halak különféle baktériumokat (többek között szalmonellát) és parazitákat hordozhatnak. Minél régebb óta áll a büfében a sushi, annál kockázatosabb, nem beszélve arról, hogy a vendégek közül bárki megfoghatja a falatnyi darabokat, és mivel nem tudni, kinek milyen piszkos a keze, szinte bármi átkerülhet arról az ételre.

Pékáruk

Elsőre furcsa lehet itt látni a sorban a pékárukat, ugyanis a reggelik elengedhetetlen része egy finom, friss szelet kenyér, egy pirítós vagy egy mákkal szórt császárzsemle. A pékárukat nem kell teljesen hanyagolni, ha a svédasztalról válogatunk, de érdemes nem ezekkel megpakolni a tányért. Egyes szakértők szerint a szállodák és büfék trükköznek, és a friss, illatos (olcsó) péksütiket helyezik az előtérbe. Sokszor ugyanis azt vesszük el, amit először meglátunk, a pékáruktól pedig gyorsan eltelítődünk  – olvasható a Daily Meal cikkében.

Saláták

Egy friss kutatás szerint a saláták akár a nyers csirkehúsnál is veszélyesebbek lehetnek, főleg akkor, ha kész, előre csomagolt keverékekről van szó. A nem megfelelő termőtalaj vagy öntözővíz, esetleg a rossz trágyázás eredményeként a növény megfertőződhet, és ilyenkor a sima, csapvizes tisztítás nem elégséges, egy salátát pedig ritkán hőkezelünk fogyasztás előtt. A kórokozók emellett a feldolgozóüzem bármelyik részlegén rákerülhetnek a salátalevelekre, ugyanis már egy szennyezett zöldség képes lehet teljes gépsorokat megfertőzni. Nem beszélve arról, hogy a svédasztalon régóta kint álló, amúgy egészséges salátaleveleken is könnyen megtapadhatnak a baktériumok.

Sütemények

Az esetleges kórokozók mellett nagyobb gond, ha az édességekből is bőven csemegézünk. Nem egészséges, ha magas cukor- és szénhidráttartalmú édességekből áll a reggelink, de az sem jó, ha a bőséges étkezés zárásaként még bekapunk egy-két falat desszertet. Bármennyire is nehéz, próbáljuk megállni és ne együnk édességet a svédasztalról, ne a desszerttel próbáljunk jóllakni és ne csapjuk el a hasunkat a falánkságunk miatt. A nyaralások idején válasszunk egészséges és könnyen emészthető fogásokat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss