Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekkel jó, ha tisztában vagy! Kérdések és válaszok a cukorbetegségről

default user icon
MME
A diabétesz kapcsán számtalan félinformáció kering a laikusok körében, holott fontos, hogy tisztán lássunk e kérdésben.

1. A sok édesség az oka?

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának valóban jelentős rizikófaktora a helytelen életmód (bár enélkül is kialakulhat), ez korántsem igaz az 1-es típusú cukorbetegségre. Ez utóbbi elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki, de nincs életkorhoz kötve, és gyakran egyéb hormonális társbetegségek mellett jelenik meg.

2. Nem lehet „kinőni”

A cukorbetegség nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint, és az érintetteknek élethosszig tartó inzulinterápiára van szükségük. Tehát az inzulin nem gyógyítja, hanem kezeli a cukorbetegséget. Ám nincs ok elkeseredésre, korai felismeréssel, korszerű inzulinterápiával, egyénre szabott szénhidrátbevitellel és rendszeres testmozgással teljes életet élhet a páciens.

3. Cukor helyett

A cukorbetegek étkezésében gyökeres változtatásokra van szükség. Kerülendő a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztása, így a répacukor, a nád-, a barna cukor, a méz, a glükóz-fruktóz szirup is. Ez nem azt jelenti, hogy a cukrot tökéletesen száműzni kell, de a betegnek csak szakember által meghatározott mennyiségű szénhidrátot (a cukor egyszerű szénhidrát) szabad fogyasztania, ráadásul az sem mindegy, mikor milyen felszívódású (glikémiás indexű) ételeket visz be. A cukor pótlására ajánlottak a mesterséges édesítőszerek és cukorhelyettesítők, amelyek széles palettájáról tájékozódni kell a diabetológustól és a dietetikustól.

4. Mit ehet?

Cukorbeteg-diéta esetén általános szabály, hogy csökkenteni kell a napi szénhidrátbevitelt, de nem az a cél, hogy egyáltalán ne fogyasszon a cukorbeteg kenyeret, gyümölcsöt, tejterméket, csak meg kell tanulnia, hogy mikor melyik alapanyagból mennyit ehet egy alkalommal, illetve hogy melyik élelmiszer milyen mértékben fogja a vércukorszintet megemelni. Az élelmiszereken a diabetikus kifejezés nem jelenti azt, hogy szénhidrátmentes, csupán azt, hogy édesítőszerrel készült.

5. Fontos a sport!

A diabétesz kezelésében kifejezetten fontos a rendszeres testmozgás. Edzés hatására ugyanis nő a glükóz felhasználása az izmokban, javul a sejtek inzulinérzékenysége, és más pozitív hatása is van az izomszövet összehúzódásának. Fontos, hogy csakis megfelelően beállított vércukorszinttel lehet nekikezdeni a mozgásnak, és kizárólag orvosi beleegyezéssel, hiszen az edzés során beállhat az ún. hipoglikémiás állapot, amikor a vércukorszint a normál tartomány alá csökken. Ez súlyos rosszulléttel, esetleg kómával is járhat, ezért aki sportolni szeretne, kérje ki kezelőorvosa tanácsait a biztonságos testmozgás érdekében (pl. hogy mennyi idővel a mozgás előtt egyen, edzés után mikor mérjen vércukorszintet).

Az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztens állapot – amely a diabétesz előszobája – egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. Viszont ha a többéves túlműködés során kimerül a hasnyálmirigy, megjelenik a 2-es típusú diabétesz. Ezért is fontos időben észrevenni ezt az állapotot, hiszen megfelelő életmódváltással megelőzhető, de legalábbis kitolható a szerv kimerülése. Bár az inzulinrezisztencia legtöbbször nem jár tünettel, meddőség, elhízás, száraz bőr, gyakori fertőzések, fáradékonyság esetén ajánlott a kivizsgálás.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss