Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen fogyasztasz kollagént

default user icon
MME
A kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Ez a fő összetevője a kötőszöveteknek, beleértve az inakat, szalagokat, bőrt és izmokat. Ennek a fehérjének 28 típusa létezik. Utánajártunk, hogy melyek a leggyakoribbak és legfontosabbak.

A kollagén főbb típusai

I-es típusú kollegén: a leggyakoribb típus, minden kötőszövetben megtalálható.
II-es típusú kollagén: az ízületekben és a porckorongokban található.
lll-as típusú kollagén: a retikuláris rostok fő alkotóeleme, amelyek a bőrben és az erekben találhatók.
lV-típusú kollagén: a vesék, a belső fül és a szemlencse alkotórésze.


Miért kell a kollagén?

  1. Javíthatja a bőr egészségét: A kollagén a bőr egyik fő alkotóeleme. Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, ami a bőr kiszáradásához és ráncok kialakulásához vezet. A kollagén peptidek segíthetnek lassítani a bőr öregedését a ráncok és a szárazság csökkentésével, emellett a kollagén-étrendkiegészítők elősegíthetik más, a bőr szerkezetét segítő fehérjék, köztük az elasztin és a fibrillin termelését is.
  2. Enyhítheti az ízületi fájdalmat: A kollagén segít megőrizni a porcok integritását, a gumiszerű szövetet, amely védi az ízületeket. Ahogy a kor előrehaladtával csökken a kollagén mennyisége a szervezetünkben, úgy nő a degeneratív ízületi rendellenességek kockázata. Az étrendkiegészítőben található kollagén felhalmozódhat a porcban, és serkentheti a szöveteket a kollagén előállítására, ezzel csökkentve a gyulladást, jobbá válik az ízület tartása és enyhül a fájdalom.
  3. Megelőzheti a csontritkulást: A csontjaink szilárdsága a kollagénnek köszönhető. Ahogy a szervezetünkben lévő kollagén csökken, úgy a csonttömeg is. Ez olyan állapotokhoz vezethet, mint a csontritkulás, amelyet alacsony csontsűrűség és a csonttörések nagyobb kockázata jellemez. Ezért fontos, hogy főként a változókor idején, gondoskodjunk a kollagén pótlásáról, amelyet egészítsünk ki kalciummal- és D-vitaminnal is.
  4. Növelheti az izomtömeget: A kollagén, mint a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, erősíti a vázizomzatot.
  5. Elősegítheti a szív egészségét: A kollagén-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, mivel erősíti az artériák falát, ezzel megelőzhető az érelmeszesedés, vagyis az artériák szűkülése.
  6. Haj és köröm: A kollagén szedése növelheti a körmök szilárdságát, ezenkívül segíthet a haj erősítésében, a hajhullás csökkentésében.

így szívódik fel leghatékonyabban a kollagén!

  1. A kollagén étrendkiegészítők elsősorban por vagy kapszula alakban kaphatók. A termékre írt „hidrolizált” kifejezés azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben felszívódjon. Az ezekben található kollagén típusai eltérőek, van, amelyik egy vagy két típust tartalmaznak, míg mások akár ötöt is. Számos élelmiszerrel természetes módon növelhetjük a kollagénbevitelt, többek között halfogyasztással, a sertésbőrből és a csontból készült levesekkel vagy zselatint tartalmazó élelmiszerekkel.
  2. Jó, ha tudjuk, hogy az élelmiszerekkel bevitt kollagén, kevésbé hatékony, mint az étrendkiegészítő formájában szedett. Ennek oka, hogy az emésztőenzimek az élelmiszerekben lévő kollagént aminosavakra és peptidekre bontják. A táplálékkiegészítőkben lévő kollagén viszont már lebomlott, vagyis hidrolizálódott, ezért hatékonyabban szívódik fel, mint az élelmiszerekből származó kollagén.
  3. A kollagén hasznosulásához elengedhetetlenül fontos a C-vitamin, ezért ügyelnünk kell arra is, hogy C-vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk, például citrusféléket, brokkolit és paprikát.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek