A ras el hanout fűszerkeverékkel leggyakrabban Marokkóban és Tunéziában találkozhat az ember, de egész Észak-Afrikában elterjedt és kedvelt ízesítő.
A fűszerkeverék nevének jelentése a bolt feje, vezetője, ami arra utal, hogy a fűszerkereskedésben található legjobb alapanyagokból összeállított, komplex élményről van szó, aminek összetétele, a benne lévő fűszerek mennyisége és aránya boltonként eltérő. A különféle keverési titkokat minden, valamire való kereskedő féltőn óvja. Ettől függetlenül azért nagyjából felvázolható, hogy mi is kerül egy ilyen fűszerkeverékbe – a hasonlóan az indiai curryhez.
Összetevői lehetnek: szerecsendió, gyömbér, rózsabimbó, ánizsmag, galangál gyökér, kömény, kardamom, chili, kurkuma, szegfűszeg, fahéj, paprika, levendula, szegfűbors, görögszéna, szerecsendió-virág, fekete kömény, kubebabors, ajowan kömény, belladonna, paradicsom, nőszirom gyökér. Az igazán autentikus változatokban még hasis is lehet, és 1990-ig a spanyol légyként ismert bogár is az összetevők egyike volt.
Ez utóbbi azért is izgalmas, mert a spanyol légy nem csak afrodiziákumként van számon tartva, hanem mint méreg is. Igaz, kis mennyiségben csak bódít, amit anno Augusztus császár hírhedten méregkeverő neje, Lívia is előszeretettel használt. A spanyol léggyel ízesített vacsora után az elbódult vendégekből titkokat próbált kiszedni, hogy ezekkel a későbbiekben zsarolni tudja őket.
Az erőteljes ízű keveréket sokféle ételhez használják. A fűszerkeveréket alkalmazhatjuk pároláshoz, főzéshez vagy sütéshez egyaránt. Az elkészítés során érdemes időt adni, hogy a fűszerek kibontakoztathassák a bennük rejlő aromákat, és a keverék minél teljesebb ízhatást érhessen el.
Marokkóban leggyakrabban a tajine-ban készülő ételeket ízesítik vele, de húsok pácolásához, a köretként fogyasztott kuszkusz, rizs ízesítéséhez is használják. A pácoláson kívül a grillhúsokat be is dörzsölhetjük ezzel a keverékkel, mielőtt megsütnénk őket. A frissensülteken kívül különféle húsos, zöldséges ragukat is ízesíthetjük vele, A fűszerkeverékkel gazdagíthatunk bármilyen mártást, ami húsokhoz, salátákhoz kínálhatunk, de a különféle tejtermékek (joghurtokhoz, sajtokhoz, túróhoz) is jól ízesíthetők vele. Egy kevés ras el hanouttal megbolondíthatjuk a padlizsánkrémet, sőt a zöldséges krémleveseket is.
Soha ne vásároljunk belőle túl nagy mennyiséget, s ami otthon van, azt légmentesen lezárva, sötét helyen tároljuk. A fűszer minőségromlás nélkül nagyjából hat hónapig áll el.
Hozzávalók:
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál köménymag
1/2 rúd fahéj
7 szem szegfűbors
1/2 teáskanál édeskömény
30 szem feketebors
2 szem szegfűszeg
1/2 teáskanál kardamommag
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1 csipetnyi tengeri só
Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon – nagyon figyelve arra, hogy meg ne égjen - megpirítom az alábbi fűszereket: szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, köménymag, fahéj, koriandermag, bors, kardamommag. Folyamatosan mozgatva pirítom, amíg az illatuk el nem kezd áradni. Ekkor lehúzom, és miután kihűltek, mozsárban megtöröm őket. A többi fűszerrel elkeverem, és légmentesen záródó edénybe teszem.
Hozzávalók:
1 kg felsál
30 dkg aszalt szilva
4 nagyobb répa
2 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 gránátalma
2x40 dkg darabolt paradicsom konzerv
2 dkg ras el hanout fűszerkeverék
40 dkg csicseriborsó (vagy konzerv, vagy egy éjszakát ázott száraz)
Elkészítés: A római tálat – vagy tajine-t - egy órára beáztatom. A húst nagyobb kockákra vágom, majd egy mély serpenyőben olajon minden oldalát megkapatom. Ha kész, beleborítom a római tálba. A visszamaradt olajban a szélesebb karikára vágott répát és a szintén felkarikázott hagymát nagyjából 10 percig pirítom/főzöm.
A végén hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a fűszerkeveréket, a szilvát, a csicseriborsót és a paradicsomot. Kicsit átkeverem, majd hozzáadom a húshoz, azzal is átfogatom, a tálat lefedem, és 195 fokon nagyjából másfél-két órát hagyom párolódni.
Rizzsel és gránátalmával tálalom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.