Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Új ízekkel a megszokás ellen: így készíthetsz különleges fűszerolajokat házilag

Ha már unod a megszokott ételeket, akkor itt az idő, hogy kipróbálj új fűszerolajokat, amelyekkel szinte minden fogásnak új ízt adhatsz. Mutatjuk, hogyan készülnek otthon a legfinomabb olajok.

Mielőtt elkezdenél kísérletezni az ízekkel, néhány jó tanács:

  • Olyan alapolajat válassz, amelynek az íze nem annyira karakteres, hiszen csak így tudnak érvényesülni a fűszerek. Kiváló például az olíva-, a napraforgó- és a szójaolaj.
  • Az olajok száraz, hűvös helyen akár egy évig is elállnak, de a biztonság kedvéért használat előtt szagolj bele és kóstold is meg.
  • Mindig alaposan kitisztított üvegben tárold a fűszerolajat!

Nézzük akkor, hogy milyen receptekkel érdemes kezdeni a Fanny magazin szerint:

Provence-i álom

Szedjük le a levendula virágait és a rozmaring leveleit, majd mossuk meg őket. Egy tiszta üvegbe tegyünk olívaolajat, és adjuk hozzá a megszáradt fűszernövényeket. Az olajnak egy hét kell, amíg összeérnek benne az ízek. Nagyon finom húsokhoz, salátákhoz.

Friss ízvilág

Mossunk meg néhány friss narancsot és lime-ot, és reszeljük le a héjukat. Másra nem lesz szükségünk, csak egy szép üvegre és olajra, amibe beleszórjuk a reszeléket. Máris kész az olaszok citrusos öntete!

Vigyázat, kicsit pikáns!

Vágjuk fel a csípős paprikát vékony karikákra, és tegyünk mellé néhány citromfű levelet is. Az alapanyagot tegyük az olajba, majd jól rázzuk össze. Mielőtt leszűrjük, hagyjuk egy hetet állni hűvös, sötét helyen.

Törjünk fel néhány diót, daraboljuk egészen apróra, majd keverjük össze csípős paprikával. Ezt tegyük bele az olajba, és kész is a pikáns pácalap.

Turbózzuk fel korianderrel

A fokhagymás olívaolaj szintén mindenhez illik, de ha szeretnénk még egy kicsit fokozni az ízeket, akkor az üvegbe tegyünk 3-4 szál koriandert is.

A koriandert köménymaggal is párosíthatjuk, nagyon jól illik például a pestos fogásokhoz.

Egy perc alatt kész

A bazsalikomos olaj szintén jolly joker: húsokhoz, salátákhoz, köretekhez is használhatjuk. Elkészítése pedig alig egy perc: mossuk meg a leveleket, tegyük az olajba, jól zárjuk le és hagyjuk állni egy hétig.

Kicsit merész

Fogjunk egy vaníliarudat és vágjuk ketté hosszában, ezután forgassuk meg egy kevés tengeri sóban. Ha ezzel kész vagyunk, állítsuk bele az olajba. Érdekesen hangzik, de igazán különleges ízélményt ad süteményeknek, tésztáknak, de akár koktélhoz is kipróbálhatjuk.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss