Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillpácok húsevőknek, vegáknak, sajtmániásoknak

default user icon
SB
Aki eddig csak virslit vagy grillkolbászt mert sütögetni a forró faszénen, nyugodtan adjon magának egy esélyt, és próbálja ki a marha- és sertéshúsokat, szárnyasokat, zöldségeket, sajtokat és gyümölcsöket is a grillen megsütni.
Mi a célunk a pácolással?

A grillezés előtti pácolás lényege, hogy a magas hőmérsékleten hőkezelt húsokat, halakat, zöldségeket ízesítsük, és főleg a vastagabb szelet húsok esetében: puhítsuk. A pácok sokfélék: lehetnek marinádok, ha jóval sütés előtt ebben érleljük a húsokat, hívhatjuk szószoknak őket, ha közvetlenül a sütés előtt tesszük a húsokra.

Alapvető tudnivalók

A sózást hagyjuk a sülés utánra vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk. Ennek oka, hogy a só kiszívja a húsból a nedvességet, és kiszárítja azt. Izgalmas lehet különleges sókat kipróbálni.
Használjunk üveg, cserép, porcelán tálakat a pácolásra. Ne pácoljunk fém vagy műanyag edényben. Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább. Ha vastag szelet hússal van dolgunk, vagy mondjuk csirkecombot grillezünk, irdaljuk be pácolás előtt, hogy a páclé jól beivódhasson.
A grillezni valót hagyjuk sütés előtt szobahőmérsékletűre melegedni.

Zöldségek pácolása

A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal. Általában olívaolaj, citromlé, fokhagyma, méz, ízesített ecetek, bors keverékével kenhetjük meg őket ízlés szerint. A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezek inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Bekenhetjük a zöldségeket sütés közben vajjal, csak vigyázzunk, a lecsöpögő vaj könnyen megég.

Remekül grillezhető a paradicsom (esetleg megszórhatjuk egy kis barna cukorral), a paprika, a cukkini, a gomba, a hagyma, de nagyon finom a felszeletelt zsenge tök, az édesburgonya is. A keményebb zöldségeket érdemes előfőzni, nagyon finom a héjában főtt burgonya pár perc grillezés után. Próbáljuk ki az amerikaiak kedvencét: főzzük elő a csöves kukoricát, majd süssük meg grillen! Fantasztikusan édes és finom! Erre is érdemes egy kis olvasztott vajat kenni.

Halak a grillen

A halak nagy víztartalmuk miatt pillanatok alatt átsülnek, a pácolást sem kell túlzásba vinni, maximum egy óra elég nekik. A páclé készülhet két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, reszelt citromhéj hozzáadásával, de bolondíthatjuk bazsalikomos ecettel is.
Az egyszerűséget kedvelők csak csöpögtessenek citromlevet a halra, és a sülés végén kenjék meg vajjal, majd borsozzák, sózzák. A halak könnyen szétesnek, grillezzük őket sütőpapírban alufólia helyett.

Húsok

A száraz húsok a grillen tovább száradhatnak, a zsíros húsok finomabbak, azonban kerüljük a túl zsíros húsokat, a kicsöpögő zsír meggyulladhat, és pillanatok alatt elég az étel.

A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz keverékéből álló grillpác.

A száraz húsokat - például csirkemell - érdemes szalonnába tekerni.

Sajtok a grillen

A kemény sajtok grillezése nagyon egyszerű, az igazán aromás sajtokat fűszerezni sem kell. Kemény kecskesajtot néhány perc alatt meggrillezhetünk, de nagyon finom a gomolya és a füstölt mozzarella is. A camembert sajtot érdemes a fadobozával együtt (a papírt ki kell venni belőle) sütőpapírba vagy fóliába tekerni, esetleg fokhagymagerezdeket dugni bele és így grillezni néhány percig, majd nyers zöldségcsíkokat, kenyeret mártogatni a megolvadt sajtba.

Gyümölcsök grillezése

Sokan idegenkednek tőle, pedig a grillezett gyümölcsök sülés után pici fahéjjal, szerecsendióval megszórva, mézzel, egy kanál mascarponéval mennyeiek. Próbáljuk ki a barackot, almát, körtét, szilvát, esetleg banánt, ananászt a grillen. Ha sülés közben megkenjük a gyümölcsöket narancslében elkevert szegfűborsos mézzel, még különlegesebb ízhatásokat érhetünk el.

Gyömbéres, szójás pác (halhoz, csirkéhez, sertéshez is jó)
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ananász lé
2 evőkanál reszelt gyömbér
5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cayenne bors
4 gerezd fokhagyma

Citromos fokhagymás pác
Fél bögre olívaolaj
2 citrom reszelt leve és reszelt héja
Frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Mustáros grillpác
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál mustár
őrölt bors

Minden, ami grill >>>

Grillezés, bográcsolás >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss