Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Ezekért a pálcikákért Napóleon is rajongott: elmeséljük a grissini történetét

grissini
Tudtad, hogy Napóleon futárszolgálattal szállíttatta magának a torinói pálcikákat? Elmeséljük a grissini történetét!

Az olasz éttermekben világszerte megszokott dolog, hogy kenyérrudacskákat, vagyis grissinit készítenek az asztalra az ételre való várakozás megkönnyítésére. E ropogós pálcikák kísértésének csak kevés vendég tud ellenállni, és rágcsálás közben aligha jut eszükbe, hogy ez a finom találmány Piemonte tartományhoz, pontosabban Torinóhoz kötődik. A grissini nem pusztán egy a régió tipikus helyi termékeinek sorából: népszerűsége külföldön is vetekszik a legendás olasz pastáéval.

Története

Születésének körülményeiről két történet terjedt el. Az egyik szerint Viktor Amadé szárd-piemontei király kisgyermekkorában súlyos emésztési problémáktól szenvedett, és szervezete még a kenyérbelet sem volt képes feldolgozni. Aggódó édesanya, a Savoyai-ház nemours-i mellékágából származó Marie Jeanne Baptiste 1675-ben az udvari orvoshoz fordult segítségért, aki szigorú diétát rendelt el a fiúcska életének megmentése érdekében. Ekkor hozakodott elő az udvari pék, bizonyos Antonio Brunero az új kenyérféle ötletével. A grissini kétségkívül jól emészthető, mert nincs puha bele, ráadásul hetekig eltartható.

A kevésbé romantikus másik sztori szerint a szóban forgó kenyérfajta már a 16. században is létezett. Akkoriban tudniillik nagy volt az infláció, és a pékek a kenyér méretének csökkentésével próbálták elejét venni a mérhetetlen drágulásnak.

Napóleon is imádta

Ki tudja, mi a teljes igazság? Azt viszont feljegyezték, hogy Károly Félix savoyai király rajongott a grissiniért, és még a színházi előadásokra is vitt magával a rágcsálnivalóból. Napóleon pedig egyenesen futárszolgálatot alapított arra, hogy a Franciaországgal határos olasz tartományból folyamatosan érkezzen Párizsba az imádott grissinije, amit ő csak torinói kis botocskáknak (petites batons de Turin) hívott.

Hogyan készül?

A grissino (helyi dialektusban gherssa) szó egyébként húzott vagy sodort kenyeret jelent. Bár egyszerűnek tűnik, nagy szakértelmet kíván a készítése.

A pékek hagyományosan finom nullás vagy dupla nullás búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből ruganyos tésztát dagasztanak. Ebből kézzel 10 cm hosszú és 3 cm vastag csíkokat formáznak, amelyeket a két végüknél fogva elkezdenek húzogatni a kitárt karjuk között. Az így kapott vékony, kb. 1,5 m hosszú darabokat kisebb részekre vágják, majd jöhet a kelesztés és a sütés, lehetőleg fatüzelésű kemencében, a teljes kiszáradásig. Az élesztő nélküli változathoz zsiradékot – olívaolajat vagy vajat – használnak.

ÍGY ETTE A HAMBURGERT ERNEST HEMINGWAY: ÍME AZ EREDETI RECEPT! >>>

STEFÁNIA VAGDALT: MI KÖZE SISINEK A TOJÁSSAL TÖLTÖTT FASÍRTHOZ? >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.