Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 álomszép szobanövény, ami meggyógyít

default user icon
MME
A szobanövényekkel nem csak a lakást díszíthetjük: vannak olyanok, amelyek tisztítják a levegőt, mások segítenek a stressz csökkentésében, sőt, olyan is akad, amelyik javítja az alvás minőségét. Széll Jutka természetgyógyász elárulta, melyik növényt érdemes beszereznünk.

Szépek, esztétikusak és bizonyos példányok az egészségünkre is jó hatással vannak. Lássuk, milyen növényekkel célszerű még otthonosabbá – és egészségesebbé – tenni otthonunkat.

1. A hálószoba őre

Ki ne szeretné a levendula illatát? Köztudottan nyugtató és stresszoldó hatással rendelkezik, ezáltal elősegíti a jó alvást és csökkenti a szorongást, csillapítja a stressz okozta fejfájást. Ráadásul nem csak kint lehet termeszteni, de lakásban is nevelhető. A cserepet tegyük a hálószobaablak közelébe, a déli oldalra. Vigyázzunk, ne öntözzük túl, mert könnyen rothadásnak indul.

2. CSÖKKENTI A GYULLADÁST

Az aloe verának többek között gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító hatása van, ezért használhatjuk égési sérülések kezelésére. Emellett segít a levegő tisztán tartásában is, hatásos a formaldehid eltávolításában, így érdemes minden szobába beszerezni egyet. Szereti a világos helyet, de vigyázzunk, hogy a napsugarak ne érjék közvetlenül, ugyanis képes megégni tőle a növény.

3. Trópusi hangulat a fürdőben

A penész gyakori vendég a fürdőszobában, hiszen a magas páratartalom kedvez a gombák megtelepedésének, ez pedig az egészségünket is veszélyezteti. A boston páfrány kifejezetten szereti a párás környezetet, ezáltal megakadályozza a penész megjelenését. Illóolajainak köszönhetően a hálószobába téve szintén segít megbirkózni a stressz káros hatásaival.

4. Tisztítja a levegőt

Különösen új bútorok beszerzése, vagy lakásfelújítás után magas a levegő formaldehid tartalma. A sárkányfa, más néven dracéna hatásosan semlegesíti – a falakból, padlókból, szőnyegekből, berendezési tárgyakból – a levegőbe kerülő káros anyagokat, ezzel megelőzhető a belégzésével járó fejfájás, nehézlégzés kialakulásának veszélye. Tavasszal és télen végig locsolni kell, de a köztes időben hagyjuk, hogy a földje kicsit kiszáradjon.

5. Több oxigént a szobába

A csüngő csokrosindát tegyük a kályhával, kandallóval fűtött szobába, vagy a gáztűzhellyel felszerelt konyhába, esetleg oda, ahol a gázkazán van. Tanulmányok szerint abban a helységben, ahol sok a zöldike, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül szinte nullára csökkent.

6. Győzzük le az allergiát

Ha a családban valakinek allergiája vagy asztmája van, érdemes a hálószobájába angol vadborostyánt tenni. Jelentősen csökkenti a spórák számát a levegőben, így kiváló az allergiás panaszok enyhítésére.

7. ELEKTROSZMOG ELLEN

A vitorlavirág az elektromágneses sugárzást is elnyeli, ezért lehetőség szerint tegyük a dolgozószobába, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy televízió van. Segíthet legyőzni az elektroszmog okozta alvásszavart, ingerlékenységet is, ezáltal fokozza a koncentrációt.

8. Csillapítja a megfázást

A fűszernövények amellett, hogy kiválóak az ételek ízesítésére, a vitaminszegény téli hónapok alatt is felturbózhatjuk a szervezetünket. A kakukkfüvet például évszázadok óta használják megfázásos tünetek és emésztési zavarok kezelésére.

9. A dohányfüstöt is kiszűri

Aki otthon dohányzik, tartson buzogányvirágot a lakásban. A növény megköti a dohányfüstöt, ráadásul nagy levelei hatékonyan eltávolítják a benti levegőszennyeződéseket. A bromélia a benzingőz nagy részét is megköti, ezért érdemes például garázsbejárat közelében elhelyezni.

 A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss