Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A petrezselymes krumpli egyike a legklasszikusabb hazai, sőt mondhatni közép-európai köreteknek. Nem is kell hozzá más, mint jó minőségi nem szétfövő burgonya, némi só, vaj és aromás petrezselyemzöld. Lehet ezt a hagyományos és igen népszerű köretet egy kis rafinériával új köntösbe öltöztetni? Hát persze!

A késő tavaszi, kora nyári újkrumpli mindenféle formában nagyon finom, de ősszel, mikor a tartalmasabb ételek veszik át a főszerepet, a burgonyák pedig már elérik a betakarításhoz ideális állapotukat, egészen más fogások válnak aktuálissá. A petrezselymes krumpli olyan köret, ami az újkrumpliból épp annyira nagyszerű, mint a már kissé korosabb, vagy másként fogalmazva: érett típusokból.

Ennek az egészen egyszerűen elkészíthető köretnek a titka kétségkívül a jó minőségű krumpliban rejlik. Ki hasábokra, ki karikákra szelve szereti jobban, de az biztosra vehető, hogy idehaza a hétvégi asztalokon sok családi ebéd elmaradhatatlan kísérője.

A petrezselymes krumpli legfőbb hozzávalói – ezúttal kicsit másként
A petrezselymes krumpli legfőbb hozzávalói – ezúttal kicsit másként

Nem is tagadom, szívesen készítem. Most azonban úgy alakult, hogy alapvetően egészen rövid idő alatt kellett gyorsan többfogásos menüvel előrukkolnom, és a résztvevők között volt, akiről tudtam, számára az lesz a főfogás, ami másnak esetleg köret. Nagyon jó minőségű kifliburgonyára sikerült szert tennem, gondoltam, ideje kicsit feldobni a hagyományos petrezselymes variációt, mégpedig úgy, hogy akár önálló fogásként is pironkodás nélkül feltálalhassam.

Ha a főtt vagy a sült krumpli lehet köret, arra gondoltam, miért ne lehetne még egy kis változatosságot belevinni, nem csupán a petrezselyemzölddel.

Hajszálvékony karikákra vágtam, és abban biztos voltam, végül a sütőben fog landolni. Akadt még idehaza némi pizzára szánt mozzarella sajtom, ami kissé keményebb a lében úszó rokonánál, de tökéletes lepényekre, pitékre, sőt tésztaételekre is, hát miért ne kerülhetne a formálódó, sütőbe küldendő petrezselymes krumpli tetejére is egy kevés belőle?

Alakul a köret – a krumplikrikák közé petrezselyemzöld került
Alakul a köret – a krumplikrikák közé petrezselyemzöld került

Így aztán szép fokozatosan összeállt fejben a recept, amit hamarosan a gyakorlatban is kipróbáltam. Az eredmény nem maradt el – köretként épp annyira remekül debütált, mint főfogásként, nem is kerül le az itthoni étlapról!

Petrezselymes krumpli csőben sütve

Pirosra sült mozzarellaréteg koronázza a csőben sült krumplilakomát
Pirosra sült mozzarellaréteg koronázza a csőben sült krumplilakomát

Hozzávalók 4 személyre köretként (2 személyre főfogásként):
50 dkg nem szétfövő burgonya
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
7 dkg mozzarella (a keményebb, pizzákhoz kínált változatból)
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A burgonyákat meghámoztam, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteltem. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítottam. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkevertem.
A vaj kétharmadával nagyon becsületesen megkentem egy tűzálló tál alját és peremeit, a maradék vajat félretettem. A krumplikarikák felét beleszórtam a sütőedénybe, meghintettem a petrezselyem felével, majd megismételtem a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.

Már a fűszerezett tejszín is kezdi betölteni szerepét, a tetejére bors és vaj is kerül
Már a fűszerezett tejszín is kezdi betölteni szerepét, a tetejére bors és vaj is kerül

A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A fűszeres tejszínnel meglocsoltam az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórtam tetejét, és némi borssal is fűszereztem – ez akár el is maradhat, ha gyerekek is fogyasztják majd a fogást. 20 percig sütöttem.

20 perccel később jöhet a sajt!
20 perccel később jöhet a sajt!

Közben lereszeltem a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórtam a sajtot, és további 10-12 percre visszatoltam a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt.
Azon melegében tálaltam.

Frissen a legjobb!
Frissen a legjobb!

Kétségtelen, hogy más karakterű köret, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de annyira finom, hogy feltétlenül érdemes színesíteni vele a repertoárt – ráadásul az elkészítése sem követel komoly konyhai jártasságot, az eredmény mégis pompás!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.