A késő tavaszi, kora nyári újkrumpli mindenféle formában nagyon finom, de ősszel, mikor a tartalmasabb ételek veszik át a főszerepet, a burgonyák pedig már elérik a betakarításhoz ideális állapotukat, egészen más fogások válnak aktuálissá. A petrezselymes krumpli olyan köret, ami az újkrumpliból épp annyira nagyszerű, mint a már kissé korosabb, vagy másként fogalmazva: érett típusokból.
Ennek az egészen egyszerűen elkészíthető köretnek a titka kétségkívül a jó minőségű krumpliban rejlik. Ki hasábokra, ki karikákra szelve szereti jobban, de az biztosra vehető, hogy idehaza a hétvégi asztalokon sok családi ebéd elmaradhatatlan kísérője.
Nem is tagadom, szívesen készítem. Most azonban úgy alakult, hogy alapvetően egészen rövid idő alatt kellett gyorsan többfogásos menüvel előrukkolnom, és a résztvevők között volt, akiről tudtam, számára az lesz a főfogás, ami másnak esetleg köret. Nagyon jó minőségű kifliburgonyára sikerült szert tennem, gondoltam, ideje kicsit feldobni a hagyományos petrezselymes variációt, mégpedig úgy, hogy akár önálló fogásként is pironkodás nélkül feltálalhassam.
Ha a főtt vagy a sült krumpli lehet köret, arra gondoltam, miért ne lehetne még egy kis változatosságot belevinni, nem csupán a petrezselyemzölddel.
Hajszálvékony karikákra vágtam, és abban biztos voltam, végül a sütőben fog landolni. Akadt még idehaza némi pizzára szánt mozzarella sajtom, ami kissé keményebb a lében úszó rokonánál, de tökéletes lepényekre, pitékre, sőt tésztaételekre is, hát miért ne kerülhetne a formálódó, sütőbe küldendő petrezselymes krumpli tetejére is egy kevés belőle?
Így aztán szép fokozatosan összeállt fejben a recept, amit hamarosan a gyakorlatban is kipróbáltam. Az eredmény nem maradt el – köretként épp annyira remekül debütált, mint főfogásként, nem is kerül le az itthoni étlapról!
Hozzávalók 4 személyre köretként (2 személyre főfogásként):
50 dkg nem szétfövő burgonya
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
7 dkg mozzarella (a keményebb, pizzákhoz kínált változatból)
frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A burgonyákat meghámoztam, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteltem. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítottam. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkevertem.
A vaj kétharmadával nagyon becsületesen megkentem egy tűzálló tál alját és peremeit, a maradék vajat félretettem. A krumplikarikák felét beleszórtam a sütőedénybe, meghintettem a petrezselyem felével, majd megismételtem a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.
A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A fűszeres tejszínnel meglocsoltam az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórtam tetejét, és némi borssal is fűszereztem – ez akár el is maradhat, ha gyerekek is fogyasztják majd a fogást. 20 percig sütöttem.
Közben lereszeltem a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórtam a sajtot, és további 10-12 percre visszatoltam a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt.
Azon melegében tálaltam.
Kétségtelen, hogy más karakterű köret, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de annyira finom, hogy feltétlenül érdemes színesíteni vele a repertoárt – ráadásul az elkészítése sem követel komoly konyhai jártasságot, az eredmény mégis pompás!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.