Egy átlagos portugál akár 83 évig is élhet, Magyarországon a várható élettartam 80 év alatt marad. Amíg Portugáliában átlagosan évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez a szám alig 6 kg. Van összefüggés? Ki tudja...? Itthon a lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot.
Heti kétszer egyél halat, az egészségedért!
Pedig a különböző halak olyan, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, mint az omega-3, -6 és -9 zsírsavak, vitaminok. Ráadásul a hal húsa könnyen emészthető, és első rangú fehérjeforrás. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára.
Mindig friss!
Alapanyagként használjunk édesvízi, fenntartható forrásból származó, jó minőségű halfajokat és érdemes szem előtt tartani, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb.
Gyorsabb vacsora!
A hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.
SÜSSÜNK, FŐZZÜNK HALAT! - RECEPTEK >>>
KECSEGÉTŐL A PISZTRÁNGIG - ÍGY VÁLASSZUNK HALAT! >>>
A „Kapj rá!” kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt is kóstolhatnak halat 2018. november 24 és 2019. január 1. között a vásár látogatói. A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24- én: 10-14 óráig, 31-én: 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig).
A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklödők.
A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek.
A „KAPJ RÁ!” KAMPÁNYRÓL:
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.
További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.