Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tipp, hogy verhetetlen legyen a palacsintád

default user icon
MME
Biztos, hogy senki nem lepődik meg azon, hogy a klasszikus palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert hazánkban is. Ez nem is csoda, hiszen legyen szó lekvárosról, túrósról, kakaósról vagy mogyorókrémesről, egy ilyen egyszerűnek tűnő finomságnak lehetetlen ellenállni. Ám az ördög a palacsintakészítésnél is a részletekben lakozik, ezért könnyű elrontani, ha nem figyelünk oda. A palacsinta világnapja alkalmából most utánajárunk, mi a titka ennek az isteni desszertnek.

Bármennyire is egyszerű finomságnak látszik a palacsinta, piszkosul könnyű elszúrni. Az odaégett vagy éppen túl folyós tészta sok fejfájást okozhat a készítőjének, ráadásul a konyhánkat is hamar csatatérré változtathatja. Sokan saját, generációkon át örökölt palacsintareceptet használnak, ám vannak, akik csak a megérzéseikre hagyatkoznak a tészta kikeverése során. De vajon mi a tökéletes palacsinta titka, és hogyan lehet elkerülni, hogy a tűzhelyünk és a konyhánk csatatérré változzon? A palacsinta világnapja alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amely garantáltan segít a tökéletes palacsinta elkészítésében, miközben a sütés után sem kell órákat a konyha pucolásával töltenünk.

A palacsinta világnapja

Kevesen tudják, de a palacsinta világnapja mindig a húsvét előtti 47. napra, húshagyó keddre esik, amely egyben a farsangi időszak végét és a negyvennapos böjt kezdetét is jelenti. A palacsinta a világ minden részén ismert és olyan sokféle változata van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol inkább egy lepényszerű tésztára hasonlított. Az elmúlt évezredekben ugyan nem változott lényegesen a palacsinta alapkoncepciója, mégis olyan sokszor továbbgondolták, hogy ma már gyakorlatilag minden országnak megvan a saját palacsintája. Magyarországon a leggyakrabban lisztet, tojást, cukrot, sót és ásványvizet felhasználva készítik el a tésztát, majd tűzhelyen, serpenyőben sütik ki a palacsintákat.

De ne tévesszen meg az egyszerűség: szinte mindenkinek van egy olyan története, amiben a palacsintája nem sikerült jól – odaégett, alulkészült, elfolyt, leragadt vagy feldobás közben a tűzhely másik oldalára esett. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni ahhoz, hogy otthon is könnyen, minden gond nélkül, isteni palacsintákat készíthessünk, és közben kíméljük szeretett konyhánkat.

Ez az egyik legjobb palacsinta tészta receptje >>>


Számoljunk vagy ne számoljunk?

Ugyan sokan szinte csak a megérzésünket követve keverjük ki a palacsintatésztát, vagy esetleg a nagymamánk praktikáit ellesve próbálkozunk, mégis fontos lenne, hogy a hozzávalókat inkább egy receptet követve, pontosan adagoljuk ki. A lisztet konyhai mérleg segítségével tudjuk kimérni, a vizet vagy a tejet pedig a tojás hozzáadását követően, keverés közben, fokozatosan adagoljuk! Ízlés szerint sót és cukrot is lehet és kell is használni, utóbbiból viszont nem kell sok a tésztába, mert a palacsinta könnyen leég, ha nagyon cukros, így érdemes ismét a konyhai mérlegre hagyatkozni, hogy elkerüljük az égett palacsintákat.

Ez a vékony palacsinta titka

Nem meglepő módon Magyarországon vékonyan szeretjük a palacsintákat, de ehhez elengedhetetlen, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Miután az általunk preferált alapanyagokat pontosan kimértük és összekevertük, érdemes gépi habverő segítségét igénybe venni ahhoz, hogy elérjük a tökéletes tésztaállagot. Az a legjobb, ha olyan mixert használunk, amely keverőtállal is rendelkezik, mert így lényegesen könnyebb az egész folyamat: a mixer stabilitást nyújt a keverőtálnak, ráadásul pillanatokon belül elkészül a kevert tészta anélkül, hogy manuális segítséget igényelt volna.

Nézd meg videón, hogyan készül a csíkos palacsinta:

Rövid pihentetés

Sokszor ahelyett, hogy órákig a konyhában álldogálnánk egy bonyolult desszert receptje fölött, inkább a könnyen, gyorsan és kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető palacsintát választjuk, de ez nem azt jelenti, hogy minden folyamattal kapkodni kell. Szakértők szerint a tökéletes palacsinta egyik fontos titka, hogy a tészta kikeverését követően hagyjuk hidegben pihenni és nem sütjük ki azonnal. Az a legjobb, ha egy rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk a tésztát, és közben folyamatosan figyelemmel kísérjük. Viszont legyünk óvatosak: a hideg hatására a tészta összeállhat és ismét vízre vagy tejre lehet szükség, hogy visszanyerje eredeti, folyékony állagát. Ha nagyon édességéhesek vagyunk, akkor nagyban segíthet a pihentetésben egy olyan hűtő, amely például LED-kijelzős vezérlőpanelt kínál, ugyanis akkor manuálisan szabályozhatjuk a készülék hőmérsékletét és az egyórás pihentetést lerövidíthetjük.

Így nem fog odaégni a tészta

A tökéletes tészta mellett legalább annyira fontos, hogy a megfelelő palacsintasütőt válasszuk a sütéshez, és hogy a tűzhelyünk vagy a főzőlapunk hamar magas hőfokra melegítse fel a választott serpenyőt. A mai korszerű indukciós vagy elektromos főzőlapok pillanatok alatt átmelegítik a palacsintasütőt, miközben nem igényelnek tőlünk további erőfeszítéseket, ráadásul a kézi vezérlésnek köszönhetően számos hőfokopciót kínálnak, így, ha túl is melegítjük a palacsintasütőt, akkor is pillanatok alatt megmenthetjük a helyzetet. Aranyszabály ugyanakkor, hogy a palacsintát mindig olajon süssük, lehetőleg ecsettel kenjünk ki a serpenyőt, és a fordítással bánjunk nagyon óvatosan: szuper érzés a levegőbe feldobni a félig kész palacsintákat, de ez gyakorlat kérdése, úgyhogy csak akkor vállaljuk be, ha sok időnk van, és nem vagyunk olyan éhesek, minden más esetben inkább spatulát használjunk!

A LEGEGYSZERŰBB GUNDEL-PALACSINTA-RECEPT

Hozzávalólók (4 főre):

A töltelékhez:

  • 10 ek darált dió
  • 5 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek mazsola
  • 1 dl rum (vagy rumaroma ízlés szerint)
  • 1 dl tejszín

A csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 dl tejszín

A tálaláshoz:

  • dió

Elkészítés:

  1. A Gundel-palacsinta töltelékéhez a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a rumot (vagy rumaromát) és a tejszínt egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük.
  2. A csokoládét pár másodperc alatt a mikróban megovasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és a tejszínt.
  3. A kisült palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, majd mindegyiket háromszög alakúra hajtogatjuk. Végül meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel, és megszórjuk egy kevés tört dióval.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss