Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a bográcsos paprikás krumpli - Széll Tamás tippjei

A paprikás krumpli egy igazi magyar klasszikus, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb. Széll Tamás most megmutatja, hogy lesz igazán gazdag és ízletes ez a hagyományos egytálétel.

A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a felszálló füst illatát, hanem attól is, hogy igazán hangulatos őket elkészíteni. A bogrács tökéletesen alkalmas különféle gazdag levesek vagy egytálételek elkészítésére. Jóféle gulyásleves, halászlé, pörkölt, lecsó, slambuc vagy épp paprikás krumpli is kerülhet az üstbe - mi most ez utóbbira hoztunk egy mennyei receptet és szuper tippeket Széll Tamástól.

Széll Tamás tippjei:

- Rakjuk meg a tüzet és hagyjuk leégni, csak ezután lássunk hozzá a paprikás krumpli elkészítésének, hogy ne égessük le a bogrács szélét. 

-  A hozzávalókat - a zöldségeket és a virslit - nyugodtan vághatjuk egy kicsit nagyobb darabokra, hogy a paprikás krumpli igazán rusztikus legyen.

- Onnan tudhatjuk, hogy a krumplink tökéletes állagúra főtt, ha a kés ellenállás nélkül siklik át rajta.

- Az igazán gazdag paprikás krumpli kötelező eleme a galuska. Széll Tamás titkos hozzávalója a tökéletes galuskához pedig nem más, mint a tejföl. Ezt érdemes mindenképp belecsempészni!

- A bográcsban lévő ételt gyakran mozgassuk meg - ez nem feltétlenül keverést jelent, az is jó, ha a bográcsot kicsit megforgatjuk.

Ínyenc paprikás krumpli recept

Hozzávalók (1 db 8 literes bográcshoz):

  • 1 doboz Pikok Kacsazsír
  • 30 dkg Hazánk Kincsei Páros szárazkolbász
  • 6 db Pikok Bécsi roppanós virsli
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1,2 kg burgonya, aprószemű
  • 20 db koktélparadicsom

A salátához:

  • 0,5 dl ecet (10%-os)
  • víz
  • 1-2 nagy fejes saláta
  • 1 db citrom
  • 1 db salottahagyma

A galuskához:

  • 20 dkg Belbake liszt
  • 2 ek Hazánk Kincsei tejföl
  • 3 db tojás

Elkészítése:

1. A bográcsban megolvasztjuk a kacsazsírt és a 3 mm vastagra vágott kolbászokat ropogósra sütjük benne.

2. A kész kolbászchipseket kimerjük a zsírból és hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a kisebb kockákra vágott kápia paprikát és az aprított fokhagymát.

3. Pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel, és ezt a műveletsort még háromszor megismételjük, 30-40 perc alatt puhítjuk, karamellizáljuk a hagymás keverékünket.

4. Amíg készül a hagyma, előkészíthetjük a burgonyánkat. A krumplikat hámozzuk, majd félbevágjuk, és a főzésig hideg vízben hagyjuk őket ázni, hogy ne barnuljanak meg.

5. Amikor kész a hagymás alapunk, a bográcsot levesszük a tűzről, felöntjük kevés vízzel és megszórjuk a pirospaprikával.

6. Visszatesszük a bográcsot a láng fölé, és hozzáadjuk az előkészített burgonyánkat. Ha kell, kevés vízzel felöntjük, de épp csak annyival, ami ellepi.

7. Amíg fő a krumpli bekeverjük a galuskát, és akár a salátánk levét is elkészíthetjük.

8. A galuskához egy tálban kikeverjük a lisztet, tojást, tejfölt egy kevés sóval, majd a masszánkat habzsákba töltjük.

9. A salátaléhez az ecetből, a cukorból és a vízből készítünk egy levet, beleaprítjuk a salottahagymát, és tálalásig hűtőbe tesszük.

10. Amikor a krumplinkba már belecsúszik egy kés hegye, egy deszkáról beleszaggatjuk a paprikás krumpliba a galuskát, beletesszük a 4-5 cm-es darabokra vágott virslit. Egy percig még főzzük, majd levesszük a tűzről.

11. Hozzákeverjük a hámozott koktélparadicsomot és a pirult kolbászt.

12. A mosott, jeges vízben felfrissített fejes salátaleveleket összeforgatjuk a salátalevünkkel, és tálalhatjuk is a paprikás krumpli mellé.

Milyen bort válasszunk a paprikás krumplihoz?

Az illatos, aromás bor nem pusztán alkoholos szomjoltó, az ételeink ízét is kiemelhetjük vele. A paprikás krumplinkhoz a következő két bor például tökéletes választás lehet!

Günzer Villányi Rosé 

Megjelenése elegáns, illatában a klasszikus piros gyümölcsök, a málna, az eper, a cseresznye illata mellett megjelenik a mangó, az ananász és a maracuja. A kortyban az élénkség, az üdíttő savasság és frissesség kellő tartalmassággal, ízhosszúsággal párosul - nem véletlenül nyerte el kategóriájában a VinAgora Champion díjat! Ezzel garantáltan nem lőhetünk mellé a kerti partin!

Eszterbauer Káferka Rosé

Könnyed, klasszikus ízjegyekkel bíró, gyümölcsös bor, a hagyományosabb ízvilágot kedvelők tökéletes nyári roséja. Jól behűtve önmagában, vagy könnyedebb nyári húsos fogásokhoz, zöldséges ételek  - például a paprikás krumpli - mellé is kínálhatjuk. Szuperül fog hozzá passzolni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss