Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így őrizd meg egészséged hatvan felett is

Természetes, hogy idővel változik a testünk, ám kellő odafigyeléssel, törődéssel hosszabb ideig megőrizhetjük az egészségünket, fittségünket.

Bár már egészen fiatalon érdemes odafigyelnünk magunkra, vannak olyan szerveink, melyekkel az idő múlásával jobban kell törődnünk. Nézzük, hogy korosztály szerint mire ügyeljünk. 

Harmincasok

Ebben az életkorban a fizikai és szellemi képességeinkre még nem igazán lehet panaszunk, de ha hajlamosak vagyunk rá, akkor éppen ezekben az években jelentkezhet a migrén. Egyre gyakoribb és erősebb fejfájást tapasztalhatunk, amely émelygéssel járhat. Főként a frontok érkezésekor erősödnek fel a tünetek. Nem kell elfogadnunk, hogy ez van! Keressünk fel egy specialistát, aki a kivizsgálásokat követően megtalálja számunkra a legideálisabb gyógymódot. Ennek része lehet a relaxáció is, amely segít a stressz jeleinek csökkentésében.

Szintén erre az életszakaszra jellemző, hogy többet próbálunk edzeni, túlerőltetjük magunkat a sportban, és ez bizony az izmok, inak, szalagok, ízületek kárára válik. A másik nagy probléma éppen a mozgáshiány, az ülőmunka, amely miatt izommerevség is kialakulhat. Ezt megelőzhetjük, ha edzés közben ügyelünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, és figyelembe vesszük a testünk jelzéseit. Ha pedig épp a mozgáshiány okoz derék, váll és nyakfájást, akkor itt az ideje, hogy elkezdjünk rendszeresen mozogni!

Negyvenesek

Ebben a korban szervezetünk kollagéntermelése egyre inkább lecsökken, ezért a csigolyák közötti porckorongok, az ízületek, izmok veszítenek rugalmasságukból, ahogy a bőrünk, hajunk is egyre gyengébbé válik. Ezért rendkívül fontos, hogy a negyvenes éveinkben különösen figyeljünk a kollagénpótlásra, akár étrendkiegészítők formájában, és ugyanilyen fontos a rendszeres mozgás is. Ezzel megelőzhetjük a kopásból eredő ízületi gyulladások kialakulását is, amely nem csak fájdalommal, de mozgásnehézséggel is jár. Ha nem tesszük meg időben ezeket a lépéseket, akkor lehet, hogy már csak sebészeti úton tudják enyhíteni a panaszainkat.

Szintén a negyvenes éveinkben kezd romlani a látásunk, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a szemünk állapotát, és viseljünk szemüveget, ha szükséges. Ezzel megelőzhetjük az állandó fejfájást, a szem erőltetése miatt kialakuló fáradtságérzetet. A fogainkat és az ínyünk állapotát is érdemes gyakrabban ellenőriztetni, és figyelni kell a C-vitamin és kalciumbevitelre is.

Ötvenesek

Ebben az életkorban fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a szív- és érrendszerünk működését. Emellett ügyeljünk az izmok erősítésére és az egyensúly megtartására, hogy megelőzzük az egyre gyakoribbá váló elesést. Ebben nagy segítségünkre lehet a jóga, pilátesz, taj-csi vagy a csi-kung, melyek során meditációt, légzőgyakorlatokat és lassú mozdulatokat végezünk, miközben erősítjük a tartóizmainkat is. Az életkor előrehaladtával, a hormonok változásával, az étkezési igényeink is módosulnak. Lehetséges, hogy kevesebb kalóriára van szükségünk, viszont több vitaminra és ásványi anyagra. Részesítsük előnyben a zöldségek fogyasztását – főként nyers vagy párolt formában -, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány húsokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, dióféléket és magvak fogyasztását.

Hatvan fölött

A csontritkulás ebben az életszakaszban a legerőteljesebb, ezért fontos, hogy szedjük a kezelőorvosunk által felírt csontritkulás elleni gyógyszert, D-vitaminnal együtt. Szintén nagyobb figyelmet kell fordítanunk az elménk pallérozására. Számos tevékenység aktívan tarthatja a szellemi frissességünket és javíthatja memóriánkat, ilyenek például az új készségek elsajátítása, az olvasás és a rejtvényfejtés, vagy különböző memóriajátékok. Itt az ideje, hogy jobban összpontosítsunk a társas kapcsolatainkra is. Ezzel nem csak a hangulatunkért teszünk sokat, de az egészségünket is tovább megőrizhetjük.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss