Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolhatsz ezreket az iskolai menzán!

A költségek növekedése miatt tovább nőhetnek a menzaárak, így egyre több család kényszerül abba a helyzetbe, hogy lemondja iskolás gyermeke étkezését. Lássuk, hogyan tudunk spórolni az árakon.

Számoljunk utána!

Érdemes újraszámolni a család bevételét. A minimálbér bruttó 232 ezer forintra emelésével ugyanis már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem éri el a 200 564 forintot. Ha ebbe a kategóriába tartozunk, új nyilatkozatot kell leadnunk az intézményvezető felé  - jelent meg a Fanny magazinban. 

Önbevallás alapján jár

Nem szükséges jövedelemigazolást csatolnunk, elég, ha írásbeli nyilatkozatot teszünk. Arra figyeljünk, hogy ha változás történt a jövedelmünkben, ezt 15 napon belül kell jeleznünk az intézményvezető felé. A jogosulatlanul igénybe vett ellátás visszafizetendő.

Egy tál meleg étel

Számos iskolában lehetőség van háromszori, azaz tízórai, ebéd, uzsonna, kétszeri, azaz ebéd, uzsonna és egyszeri, csak ebéd étkezést fizetni. Ennek megfelelően számoljuk ki, melyik lehetőséggel járunk jobban. Ha csak ebédet igénylünk, akár 20-30 százalékkal csökkenthetjük a kiadásokat.


Jóváírják a hiányzást

Hiányzás, betegség esetén ne felejtsük el az étkezést időben lemondani, ezáltal elkerülhetjük a felesleges kiadásokat és az ételpazarlást. A legtöbb esetben a díjat az adott hónap egészére ki kell fizetni, ám az előre lemondott étkezések ellenértékét jóváírják.

Konzultáljunk a szakorvossal

A közétkeztetők többnyire mindenmentes ételeket készítenek a diétás menüben. Ha viszont a gyermekünk csak az egyik összetevőre érzékeny, például a laktózra, akkor ezzel nem kapja meg sem a tojást, sem a glutént. Konzultáljunk a kezelőorvossal, hogy gyermekünk igényli-e a speciális étrendet, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen fizessük a drágább menüt.

A puding próbája az evés

Gyakori panasz, hogy a gyermekek éhesen jönnek haza az iskolából, mert szerintük ehetetlen a menzai étel. Mielőtt panasszal élnénk, kérdezzük meg, van-e lehetőség megkóstolni a menüt. Ha ezek után is elégedetlenek vagyunk, jelezzük a közétkeztető cég és az intézményvezető felé.

 

Vonalkód a telefonra

Drága mulatság, ha a gyermekünk rendszeresen otthon felejti a menzakártyáját, és így nem tudja megenni a kifizetett ételt. Érdemes több példányban kinyomtatni, illetve telefonra menteni a vonalkódot, így biztos, hogy nem kallódik el.

Jöhet a repeta!

Állítsunk be naptárunkban emlékeztetőt a menza befizetésére. Ha mégis lemaradnánk róla, kérdezzük meg, hogy maradt-e plusz adag az étkezés végén, így gyermekünknek lehetősége lehet ingyen enni egy adag levest vagy másodikat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek