Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Imádják a gyerekek nyári kuktatábort és cukrászkodást, ahol élmény a sütés-főzés

default user icon
MME
Vélhetően a kereskedelmi televíziók jó hangulatú főzőműsorai alapozták meg a sikert, de évek óta rengetegen jelentkeznek, és minden évben nagyon hamar betelik a kuktatábor, ahol szórakoztató formában tanulják meg a gyerekek, mi a különbség a kakukkfű és a bazsalikom, vagy a habarás és a rántás között.

Enni mindenki szeret. De az ételt bizony el is kell készíteni. Sőt, egészségesen étkezni vagy az ételallergiákra tekintettel sütni-főzni már kihívás. Na és ebben segít kifejezetten szórakoztató, élményekkel teli formában a PEOPLE TEAM nyári élménytábora, a kuktatábor.

Főzni ugyanis jó

„Az vagy, amit megeszel” – az először Feuerbach által használt kifejezés az idők során az egészségtudatos táplálkozás mottójává vált. A gyorséttermek térhódítása mellett a XXI. században az egészséges étkezés egyre több családnak lett fontos. Általános trendről is beszélhetünk, de hatással volt rá a beazonosított ételallergiás reakciók sokasága, a karantén idején pedig különösen felértékelődött a főzés jelentősége. Egy otthon elkészített fogás ugyanis nem csupán a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Egy ételt megalkotni egyike a legkreatívabb elfoglaltságoknak. Ez nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz.

A saját étel sokkal finomabb, és egyre trendibb újra főzni

Sok szülő igyekszik megszerettetni gyerekével a főzést, ami, lássuk be, a házhoz rendelési trendekkel már-már kikopni látszott. A saját készítésű étel elfogyasztása hatalmas öröm és büszkeség, a gyerekek pedig megtapasztalják, milyen élvezetes a családi főzőcske. Így azon túl, hogy egészségesebben étkeznek, a gyorséttermek kínálata is kevésbé lesz vonzó számukra. Ezt az élményt, vagyis a közösen sütést és főzést, a konyhai tudással összekötött alkotáson keresztüli örömszerzést adja vissza szórakoztató formában a kuktatábor.

Főzősuli, vagyis szórakozva tanulás a nyári vakáció alatt

A PEOPLE TEAM nyári kuktatáborában  a trendi unikorniskakitól kezdve a gluténmentes vagy vegán palacsintán át egészen a cukrászatig bármit kipróbálhatnak a gyerekek. A turnus végén a résztvevők receptfüzetet és kötényt kapnak ajándékba.

Egy 4 éves gyerek már aktív és hasznos segítség lehet a konyhában: fel tudja törni a tojást, vagy szívesen kevergeti a tésztát. A 7-8 évesek önállóan is el tudnak készíteni egyszerűbb ételeket. A PEOPLE TEAM bentlakásos kuktatáborába 7–17 éves kor között várnak jelentkezőket. A táborozók maguk állítják össze a hét menüjét, és közösen vásárolnak be hozzá. Elsajátítják a klasszikus köretek, a feltétek, később pedig az ínycsiklandó desszertek elkészítésének fortélyait. Az alapoktól a klasszikus zserbógolyóig vagy a vegán különlegességekig. Vaktesztes illat- és ízteszteken keresztül, játékos formában ismerkednek meg a különböző fűszerekkel a gyerekek. Ez pedagógiailag is sokkal maradandóbb, mint beléjük verni vagy lexikálisan számonkérni rajtuk az ismereteket. Sőt, részletesen megismerik a konyhai eszközöket is, ugyanis sok fiatal számára ezeknek a funkciója már messze nem evidens.

Mónika fia járt már a PEOPLE TEAM kuktatáborban: „Anyukaként úgy gondolom, hogy ennél hasznosabb és élvezetesebb elfoglaltságot nem is választhattunk volna Benivel közösen. Ő mondta, hogy szívesen kipróbálna egy főzőtábort, mi pedig beleegyeztünk a férjemmel. Azóta Beni itthon is bemutatta azokat a fogásokat, amelyek elkészítését a PT nyári táborában elsajátította. Biztos vagyok benne, hogy akkor is megállja majd a helyét, ha továbbtanulási célból más városba költözik.”

Julcsi vegán, édesanyja, Nikoletta szerint mégsem kell lemondania a finom fogásokról: „Nagyon örültünk, amikor megláttuk, hogy a PEOPLE TEAM vegán tábort is szervez. A kislányom önszántából mondott le a húsfélékről, és egy-egy vendégség alkalmával kellemetlenül érintett bennünket, hogy a vendéglátóink nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. A PT tematikus tábora azonban remek receptekkel ismertette meg Julcsit, és elmondása alapján a társaság is szuper volt, senki sem nézte ki a döntése miatt. A tanult ételeket azóta az itteni barátnőinek is megmutatta, és mindenki dicsérte őt. Nagyon büszke vagyok rá.”

A kecskeméti egyetem campusán nem csak kukták szorgoskodnak, a tábor többi lakója mind egy-egy választott témával (angol, sport, fotózás stb.) foglalkozik. Délután és este mindenki együtt kapcsolódhat ki a rengeteg szabadidős programban. Koncertek, csapatversenyek, előadások, vetélkedők és bemutatók szórakoztatják a gyerekeket. A turnus végén aztán a főzés kis mesterei hatalmas adag süteménnyel lepik meg társaikat. Természetesen ebben a táborban sem maradhat el a munkát elismerő oklevél, a csapatversenyek után pedig még ajándékok és díjak is járnak mindenkinek.

Ide kattintva található a jelentkezési lap  – csapjunk bele a lecsóba!

A hétköznapok rohanásában és a hétvégék sűrű programjai között talán kevesebb idő jut az ilyen jellegű eseményekre. Egyre több szervezet kínál azonban nyári főzős vakációt. A Gourmand táborokban  például választani lehet az olasz és a karibi ízekre specializálódott kurzusok közül.

A Tündérkert táborban a konyhakalandorok megismerhetik a kenyérsütés fortélyait, kipróbálhatják különböző nemzetek ételeit, és lekvárt főzhetnek idényjellegű gyümölcsökből. A kézműves foglalkozásokon maguk készítik el az üvegek címkéit, de megtanulják az ünnepi terítés művészetét is.

Repeta rovatunkban megtalálod a gyerekek kedvenc receptjeit!  

ÍGY SZERETTESD MEG A GYEREKKEL A FŐZÉST - 6 SZUPER TRÜKK  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss