Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a pezsgés!

A pezsgő is véletlenül született, miként a sikeres találmányok zöme. Az 1600-as évek végén élt Don Perignon szerzetes nevéhez kötődik. Champagne vidékén, egy Reims környéki apátságban élő francia szerzetes, anélkül, hogy a palackban zajló biokémiai folyamatot ismerte volna, rájött, hogy ha a nem teljesen kierjedt mustot légmentesen lezárja, gyöngyöző bort kap. Ehhez a felfedezéshez persze más műszaki találmányokra is szükség volt: a nyomást elbíró üvegpalackra, valamint a légmentes lezárást lehetővé tevő parafa dugóra.

>A pezsgőkészítés titkát hosszú ideig féltékenyen őrizték. A francia királyokat Reimsben koronázták, ők és udvartartásuk is csak ilyenkor kóstolhatták meg a különleges nedűt. A 19. század elejéig az egyes borászatokban csak autodidakta módon foglalkoztak pezsgőgyártással. Valószínűleg eszükbe sem jutott az összefüggés a cukortartalom és a széndioxid-képződés között. Óriási veszteséggel dolgoztak: 100 palackból nemegyszer 20-40 is felrobbant. Nem csoda, hogy a pezsgő igen drága ital volt akkoriban.

Az első pezsgőgyárat Németországban, 1826-ban alapították. A történelmi Magyarországon, Pozsonyban 1835-ben már két gyár is létesült: az Ech és a Huber cég, 1882-ben pedig Budafokon a Törley. A mégis csak közismertté lett hagyományos champagne-i technológiai mellett az 1850-es években felfedezték a tankpezsgő-készítést. Ez annyit jelent, hogy nem egyedi palackokban, hanem nagyobb, nyomásálló tartályokban történik az erjesztés. Chamrat francia mérnök találta fel ezeket a zománcos acéltartályokat, amelyekben 7000-8000 palacknak megfelelő ital készülhetett, ezzel olcsóbbá téve az eljárást.

A pezsgő árának csökkenésével válhatott közkedvelt itallá. A 20. század második felében lett igazán népszerű. Továbbra is ünnepi ital maradt, és meg is engedhetjük maguknak, hogy időnként pezsgőt igyunk. Ha nem is Don Perignont...

Még a pezsgőről >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss