Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tegyél 1 csipet sót a kávédba, leesik az állad a végeredménytől!

default user icon
MME
A kávét sokféleképpen lehet elkészíteni és ízesíteni is. Az igazi kávérajongók "üresen" isszák,  sokan tejjel, cukorral vagy mézzel fogyasztják, és egyre többen vannak, akik egy csipetnyi sóval bolondítják meg. 

A sós kávé csak első hallásra tűnik furának, Törökországban például teljesen természetes, hogy a fekete nedűt sóval isszák. A só ugyanis semlegesíti a kávé keserűségét, és különleges aromát kölcsönöz neki. Ez azonban valószínűleg nem tapasztaltad, ha véletlenül sót tettél cukor helyett a kávédba... A magyarázat a mennyiségben keresendő.

A só és a keserű íz

Mint bizonyára már tudod, öt alapízt érzékelünk: édeset, sósat, keserűt, savanyút és unamit. Az elfogyasztott ételek kémiai reakciókat váltanak ki az agyban, így azonosítjuk az ízeket. A sós, bár önálló íz, mégis kicsit eltér a többitől, hiszen felerősíti a különböző ízeket. Például a süteményekhez adott csipetnyi só kiemeli, hangsúlyosabbá teszi az amúgy is édes ízt. A kávéban azonban kicsit másként hat: tompítja a túlpörkölt vagy túl savas kávé kellemetlen keserű ízét.

Sózva édesebb

Mindenképpen próbáld ki a sós kávét, ha le szeretnél szokni a cukorról vagy az édesítőszerekről, de nem barátkoztál még meg a kávé kesernyés ízével. A hozzáadott mennyiség azonban tényleg csak csipetnyi legyen: míg a kevés só semlegesíti a keserű ízt, és erősíti az édeset, addig ha túl sok sót teszel a kávéba az lesz az uralkodó íz, és ihatatlan lesz a végeredmény.

Olvass még több praktikus tanácsot:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss