Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keresztallergia: kerüld el ezeket az ételeket, ha allergiás vagy a parlagfűre

Nem elég, hogy az allergiás szenved valamelyik virág pollenjeitől, ilyenkor még arra is figyelnie kell, hogy milyen keresztallergiára lehet emiatt hajlamos. Figyelem, ezt érdemes megjegyezni!

Mint a mágnes, úgy vonzza az egyik túlérzékenység a másikat. Emiatt fordul elő, hogy az allergiás panaszok akkor is erősödnek, ha még semmilyen jel nincs arra, hogy a kiváltó allergénkoncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ez bizony a keresztallergia számlájára írható – írja a Fanny magazin.

Hasonlóan zavaróak

A keresztallergia azt jelenti, hogy egyes anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, sőt utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ennek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet már nem tud különbséget tenni közöttük; különösen akkor, ha fokozottan érzékeny az egyikre. Talán a leggyakoribb és a legismertebb a görögdinnye–parlagfű keresztallergia.

Mik a tünetei?

A légúti allergiák tüneteit sajnos már sokan jól ismerik: jellegzetes az orrdugulás és viszketés, orrfolyás, tüsszögés. De! Aki tüsszög például a görögdinnyétől, az allergiás rá, vagyis ez esetben nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális (szájüregi) allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfűre allergiások csekély százalékánál a görögdinnye elfogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollenre allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen–étel keresztreakció – hívja fel a figyelmet az Allergiaközpont.

Lehet kezelni

Az immunterápia ebben az esetben hatékony megoldás a tünetek kezelésében. Ennek eredményességéhez fontos, hogy az allergiás tüneteket már az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Kivizsgálás
Mindig szakorvosnak kell kivizsgálnia, hogy fennáll-e keresztallergia. Allergiadiagnosztikát végezhetnek alkaros bőrtesztekkel, vérből történő meghatározással, különböző kilégzéses tesztekkel, és további immunológiai, gasztrointesztinális és egyéb vizsgálatokkal. A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergiateszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergéndiagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Gyakori keresztallergiák

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek