Ha te is be szoktál tárazni a krumpliból, előfordulhat, hogy néhány szem kicsírázik, mire felhasználnád. Ilyen állapotban viszont már sajnos ehetetlen a burgonya. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a zöldségnek a kukában kell végeznie. Van egy sokkal hasznosabb ötletünk: ültesd el őket! Csupán néhány nagyobb műanyag rekeszre, homokra, virágföldre és a kicsírázott krumplikra lesz hozzá szükséged – írja a Ripost.
1. Csíráztatás
A krumplik előkészítéséhez olyan homokra lesz szükséged, amilyet az építkezéseken vakoláskor használnak. Egy lapos tálba tegyél egy réteg homokot, tedd rá a burgonyákat, majd mehet rá annyi homok, hogy elfedje őket. Végül pedig egy spriccelős flakon segítségével nedvesítsd be a homokot, hogy minél gyorsabban beinduljon a csírázás a gumókban. Ha már 4-5 centi körül vannak a csírák, akkor következhet az ültetés – ezt a méretet nagyjából 5 nap alatt érik el.
2. Ültetés
Vágd ketté a krumplikat úgy, hogy minden darabon legyenek csírák. Ezután a gumókat a vágásnál mártsd cementbe, hogy ne rohadjanak be a földbe. Egy zöldségesrekeszt bélelj ki szövetzsákkal, töltsd fel laza virágfölddel, majd 4-5 centi mélyen ültesd el a gumókat. Bő vízzel locsold meg. Egy hét múlva pedig már láthatod is, hogy elkezdenek kihajtani a burgonyalevelek. Innentől kezdve nincs más dolgod, mint rendszeresen locsolni a krumplikat, és ha szükséges, pótolni a virágföldet.
3. Szüretelés
A krumplit akkor érdemes szüretelni, ha már száradnak a levelei. Ha ezt látod, óvatosan ásd ki a burgonyákat, terítsd el őket meleg, szellős helyen úgy, hogy ne érje napsütés. Ha pedig kiszáradtak, akkor mehetnek is a kamrába!
A Ripost honlapján videón is végigkövetheted a kicsírázott krumpli elültetésének folyamatát!