Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki ne dobd! Erre használd az öreg, kicsírázott krumplit

default user icon
MME
Ha kallódik otthon pár szem fonnyadt, kicsírázott burgonya, akkor most mutatunk egy szuper tippet, hogy mire használd!

Ha te is be szoktál tárazni a krumpliból, előfordulhat, hogy néhány szem kicsírázik, mire felhasználnád. Ilyen állapotban viszont már sajnos ehetetlen a burgonya. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a zöldségnek a kukában kell végeznie. Van egy sokkal hasznosabb ötletünk: ültesd el őket! Csupán néhány nagyobb műanyag rekeszre, homokra, virágföldre és a kicsírázott krumplikra lesz hozzá szükséged – írja a Ripost.

1. Csíráztatás

A krumplik előkészítéséhez olyan homokra lesz szükséged, amilyet az építkezéseken vakoláskor használnak. Egy lapos tálba tegyél egy réteg homokot, tedd rá a burgonyákat, majd mehet rá annyi homok, hogy elfedje őket. Végül pedig egy spriccelős flakon segítségével nedvesítsd be a homokot, hogy minél gyorsabban beinduljon a csírázás a gumókban. Ha már 4-5 centi körül vannak a csírák, akkor következhet az ültetés – ezt a méretet nagyjából 5 nap alatt érik el.

2. Ültetés

Vágd ketté a krumplikat úgy, hogy minden darabon legyenek csírák. Ezután a gumókat a vágásnál mártsd cementbe, hogy ne rohadjanak be a földbe. Egy zöldségesrekeszt bélelj ki szövetzsákkal, töltsd fel laza virágfölddel, majd 4-5 centi mélyen ültesd el a gumókat. Bő vízzel locsold meg. Egy hét múlva pedig már láthatod is, hogy elkezdenek kihajtani a burgonyalevelek. Innentől kezdve nincs más dolgod, mint rendszeresen locsolni a krumplikat, és ha szükséges, pótolni a virágföldet.

3. Szüretelés

A krumplit akkor érdemes szüretelni, ha már száradnak a levelei. Ha ezt látod, óvatosan ásd ki a burgonyákat, terítsd el őket meleg, szellős helyen úgy, hogy ne érje napsütés. Ha pedig kiszáradtak, akkor mehetnek is a kamrába!

A Ripost honlapján videón is végigkövetheted a kicsírázott krumpli elültetésének folyamatát!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss