Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült: innen kapta a nevét az Irsai Olivér

default user icon
MME
Sokan azt hiszik, egy borkereskedő saját magáról nevezte el a szőlőfajtát, azonban ennél sokkal meghatóbb oka van annak, hogy Irsai Olivérnek hívják.

Az Irsai Olivérről mindent elmond, hogy a hozzáértők behízelgő bornak is szokták nevezni. Persze, nincs ezzel egyedül, de mi magyarok mégis különösen büszkék vagyunk rá. Mégpedig azért, mert az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsis Pál hozta létre 1930-ban a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

Az Irsai Olivér elnevezéséről több legenda is kering. Az egyik szerint egy szegedi borkereskedő vásárolta meg, és 100 pengőért saját magáról neveztette el az új szőlőfajtát. Ez a legenda azonban hamisnak bizonyult. Az igazság az, hogy Kocsis Pálnak volt egy üzleti partnere, és egyben barátja, Irsai M. József, akinek 1930-ban fia született. A fiú az Olivér nevet kapta, a szőlőnemesítő pedig a barátja iránti tiszteletből a csöppségről nevezte el az új fajtát.

A szőlő elég ellenálló, jól is terem, korán beérik. A borásznak minden figyelmére és ügyességére szüksége van ahhoz, hogy a mustban gazdagon megtalálható illóanyagokat minél nagyobb mennyiségben megőrizze a kierjedő borban. Ha sikerül, illatos, zamatos, mindenki által könnyen megszerethető ital kerülhet a poharunkba.

Ha van bort kevésbé kedvelő barátod, csempéssz a poharába egy kis Irsait! Azután figyeld a meglepetést az arcán: „De hát ennek nem is olyan boros az illata” – mondják, vagy: „Ez a bor finom.” Az első „borrandevúra” az Irsai a tökéletes választás - friss illatához könnyű test társul. Forró nyári esték naplementéjében gyönyörködve pompás élményt nyújt a kóstolgatása, de enyhébb fűszerezésű saláták, hal- és csirkeételek mellé is tökéletes választás.

2+1 IRSAI OLIVÉR, AMI NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN EGY KERTI PARTI - BORAJÁNLÓ>>> 

5 EXTRA FRÖCCSRECEPT, HA UNOD A BORT SZÓDÁVAL>>> 

3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss