Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kövérnek érzed magad? Így ellenőrizheted, hogy tényleg fogyóznod kell-e

default user icon
MME
Vannak, akik egész életükben fogyókúráznak, pedig nem lenne rá szükségük, mások akkor sem vonják meg maguktól a finom falatokat, ha a pluszkilók miatt több számmal nagyobb ruhát kell hordaniuk. Vajon te tudod, hogy mikor van szükséged valójában arra, hogy diétázz? Segítünk!

Lehet, hogy már többször is feltetted magadnak a következő kérdéseket: Kövér vagyok? Van rajtam súlyfelesleg? Diétáznom kell, vagy még várjak? Ha ilyen kérdések foglalkoztatnak, mutatjuk a megoldást: a dietaesfitnesz.hu összegyűjtött néhány egyszerű módszert, ami segíthet eldönteni, mi a helyzet azokkal a fránya kilókkal.

Rendszeresen mérd a testsúlyod

Sokan száműzték az életükből a szobai mérleget, pedig nem árt, ha elérhető közelségben van és rendszeresen használod. Elég hetente, sőt két-három hetente ellenőrizni a súlyodat. A rendszeresség segít megakadályozni, hogy elszaladjon veled a ló: sokkal egyszerűbb ugyanis 3-4 kiló súlyfeleslegtől megszabadulni, mint mondjuk 10-15 kilótól. Ha rendszeresen méred a testúlyod, nem lesz kérdés, hogy mikor kell elkezdened diétázni…

Számítsd ki az  IDEÁLIS TESTSÚLYodat

Ahhoz, hogy a rendszeres mérlegelésnek értelme legyen, nem árt, ha tisztában vagy az ideális testsúlyoddal. A magasságod és a testsúlyod alapján könnyedén kiszámíthatod a testömegindexedet, ami megmutatja, hogy a súlyod megfelelő-e, vagy sem. A BMI (Body Mass Index, vagyis testtömegindex) értéket úgy számolhatod ki, hogy a kilogrammban mért testtömegedet elosztod a méterben kifejezett magasságod négyzetével.

Például ha 160 cm vagy és 70 kg, akkor a BMI = 70 kg / 1,6 m2 vagyis 70 / 2,56 = 27,3, ami azt jelenti, hogy itt az idő elkezdeni mozogni és diétázni, hiszen némi túlsúly van rajtad.

  • Sovány < 18,5
  • Ideális 18,5-24,9
  • Túlsúlyos 25,0-29,9
  • Elhízás 30,0-34,9
  • Súlyos elhízás 35,0-39,9
  • Igen súlyos elhízás ≥ 40,0

Időnként vedd elő a mérőszalagot

Napjainkban a has körfogatának mérése is elterjedt, mivel a kutatások igazolták, hogy ez a módszer önmagában is elegendő információt ad az elhízás típusának és mértékének a megállapításához.

nem             fokozott kockázat          jelentősen fokozott kockázat
férfiak                >94 cm                               >102 cm
nők                     >80 cm                               >88 cm

Számold ki, hány kalóriát ehetsz egy nap

Nemcsak az ideális testsúlyodat számolhatod ki könnyedén, hanem a napi kalóriaigényedet is. Az aktuális testtömeg és fizikai aktivitás ismeretében meghatározható a kalóriában kifejezett tényleges napi energiaigény, amit a következőképpen számíthatsz ki:

nők: 700 + 7 × aktuális testtömeg (kg) × fizikai aktivitás szorzója

férfiak: 900 + 10 × aktuális testtömeg (kg) × fizikai aktivitás szorzója

Például ha 55 kg vagy, irodában dolgozol és szinte semmit sem sportolsz, akkor a napi energiaszükségleted: 700 + 7 × 55 × 1,2 = 1302 kcal naponta.

A fizikai aktivitás szorzószámai:

  • ülő életmódnál 1,2
  • közepesen aktív életmódnál 1,4
  • nehéz fizikai tevékenységnél 1,8
  • aktív életmód esetén 1,8

Ha a fenti számolásokkal arra jutottál, hogy ideje diétázni, nem árt tudnod, hogy ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, a szükséges napi energiaigénynél kevesebbet kell fogyasztani, vagy az addig jellemző aktivitásnál bizony többet kell mozogni, és akkor több finom falat kerülhet a tányérodra. Ne feledd: a sikeres diéta titka a türelem. Az 500-700 kalóriával kevesebb napi bevitel mellett a szervezetnek lehetősége van az anyagcsere megfelelő áthangolására. Az ideális fogyás heti átlagban 0,5-1 kg, amivel megelőzhető a jojóeffektus, vagyis a testtömeg egészségtelen ingadozása.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss