Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meghámozod a cukkinit? Eláruljuk, miért ne tedd!

default user icon
MME
Van olyan zöldség, amit megszokott módon héjastól eszünk, és van, amit meghámozunk fogyasztás előtt. De akad olyan is, amikor nem igazán tudjuk eldönteni, hogy a hámozókés után nyúljunk-e – például a cukkini esetében.

Egyes gyümölcsök és zöldségek héja nehezebben emészthető vagy egyszerűen ehetetlen, ezért a hámozásuk szükséges lépés. Más esetekben csupán a szokás dönt. Valójában rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amit sokkal egészségesebb, ha héjastól fogyasztunk: egy közepes méretű alma a héjával együtt kétszer annyi rostot, több C-, K- és A-vitamint tartalmaz, mint meghámozva.

Az almán kívül természetesen még sok-sok gyümölcs és zöldség héja ehető – szerencsére a cukkini is ilyen.

Tápláló héj

A cukkini nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, különösen bizonyos karotinoidokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív, a szem és a bőr egészségére. Az említett antioxidánsok azonban nem a cukkini húsában, hanem a héjában találhatók nagyobb mennyiségben. Ha tehát meghámozod a cukkinit, a jótékony antioxidánsok nagy részét eltávolítod. Ráadásul a cukkini héja rostban gazdag: sokkal több található benne, mint a húsában.

Nyersen és hámozatlanul

Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a cukkiniből, ne hámozd meg, sőt: válassz olyan receptet, amelyben nyersen van rá szükség. Különösen, ha szép, egészséges példányt vásárolsz, egyszűen csak mosd meg, és már használhatod is! A héjban lévő vegyszermaradékok miatt ne aggódj: a benne rejlő tápanyagok jótékony hatása sokkal erősebb, mint a peszticidek okozta lehetséges károk.

Ajánljuk még:

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetnek