Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napi praktika: így lesz tökéletes a rántott hús

default user icon
MME
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogy lesz tökéletes a rántott hús.

A rántott hús az az étel, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Sőt, nem csak a húst, de a zöldségeket is szívesen fogyasztjuk ropogós vagy éppen omlós bundában. Imádjuk a rántott sajtot, de a halat is, annak ellenére, hogy pont a panírozással és a bő zsíradékban sütéssel tesszük egészségtelenné és magas kalóriatartalmúvá még a legegészségesebb húst vagy zöldséget is. 

De ha figyelünk az étrendünk összeállításánál, és változatosan, vitamindúsan táplálkozunk, néha belefér a rántott hús. És ha már lúd, legyen kövér: úgy szeretjük, ha a panír tökéletesen simul a hús fölé, és szinte roppan, amikor beleharapunk.

Leggyakrabban zsemlemorzsába forgatjuk a húst, amelyet fűszerekkel (pl. rozmaringgal, kakukkfűvel) vagy magokkal (pl. tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal) dúsíthatunk. A japán panko morzsa kéregtelen kenyérből készül, így ropogósabb lesz a végeredmény. A zsemlemorzsán túl használhatunk durvára őrölt kekszet, diót, sőt kukoricapelyhet is. Panírozni nem örgöngösség, néha mégis túl puha lesz a panír, esetleg leesik sütés közben. Hogy mit tehetünk? Eláruljuk!

Panírozás okosan

Az hússzeletet először lisztbe mártjuk: egy nagyobb edényt használjunk, amibe belefér a hússzelet. Nem kell tapogatni, nyomkodni, egyszerűen rázogassuk az edényt, és hagyjuk, hogy mindenhol szépen bevonja a liszt a húst. Ezután a lisztbe mártott ételt felvert tojásba vagy íróba mártjuk, és ezután jöhet a zsemlemorzsa. A forró zsíradékba tett panírozott ételt ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy néhány perc alatt megsüljön és csak utána fordítsuk meg nagyon óvatosan.

Ha így készítjük a rántott húst, valószínűleg minden rendben lesz, de hogy biztosan szép és ropogós legyen a végeredmény, még egy fontos lépés van: miután bekentünk a húst liszttel, takarjuk le és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. A liszt ragacsossá válik és sokkal jobban magához vonzza a zsemlemorzsát. Végül pedig ha a serpenyőbe szellősen sütjük a hússzeleteket, egészen biztos, hogy szép, aranybarna héjat kapunk.

Rántott sertésszelet recept

Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli karaj (kb. 50-60 dkg)
  • 5 ek liszt
  • 1 ek fokhagymás só
  • 1/2 tk piros paprika
  • 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 3 db tojás
  • 2 csésze panko morzsa
  • zsírdék a sütéshez

Elkészítése:

  1. A hússzeleteket kb. ujjnyi vasagra kiklopfoljuk.
  2. Három tálba tesszük az alapanyagokat. Az elsőbe tesszük a lisztet, amihez hozzákeverjük a fokhagymás sót, a paprikát és a borsot. A másodikba felverjük a tojásokat, a harmadikba pedig beleszórjuk a morzsát.
  3. A hússzeleteket először beleforgatjuk a lisztbe, majd egy jénai edénybe helyezzük, lefedjük és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána a felvert tojásba mártjuk, a felesleges tojást visszacsepegjük a tálba, majd a morzsában meghempergetjük.
  4. Forró zsíradékban, közepes hőmérsékleten, olalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük.

 

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss