Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az egészség őrzői: 5 különleges mag, amit érdemes rendszeresen enned

default user icon
MME
Ugyan az olajos magvak magas zsírtartalmúak, mégsem kell lemondanod róluk - sőt az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztanod őket. Ha unod a diót és a mandulát, íme néhány különlegesség!

Az olajos magvakban található zsírok nagy része telítetlen, ami a szív- és érrendszeri betegségek kitűnő ellenszere. Csökkentik a magas vérnyomást, védenek a csontritkulás ellen, segítenek a hangulatingadozás megakadályozásában sőt még a szexulális vágyra is jótékonyan hatnak. 

Bár az üzletekben sós és pörkölt változatban is kaphatók magvak, a legjobb, ha nyersen eszed őket. Szórhatod salátákra, adhatod müzlikhez, durvára őrőlve ízesíthetsz vele leveseket vagy tésztaételeket. Panírozhatsz vele húsokat, zöldségeket, finomra őrölve pedig nagyon jól helyettesíti a búzalisztet sütikbe, péksüteményekbe. Vízzel összeturmixolva remek növényi tejet, pürére krémesítve pedig vajat készíthetsz belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz vagy pirítóshoz is eheted, olívaolajjal és ecettel összekeverve pedig salátaöntetként használhatod - írja a dietaesfitnesz.hu cikke.

PEKÁNDIÓ

Nagyon hasonlít a mi diónkra, csak nyúlánkabb, édesebb. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Csökkenti a koleszterint és az epekő kialakulásának veszélyét, magas folsavtartalma miatt pedig kismamáknak ajánlják különösen.

PARADIÓ

Édeskés íze leginkább a manduláéra hasonlít. Bár a 70 százalékát zsírok teszik ki, kis mértékben mindenképp jótékony. Szeléntartalma például akkora, hogy egy-két szem egy felnőtt egész napi szelénszükségletét fedezi. Fokozza a szellemi teljesítményt, és segít a mellrák megelőzésében is.

MUSTÁRMAG

Ázsiában több ezer éve használják, mint gyógynövényt. A benne lévő szelénnek és magnéziumnak köszönhetően csökkenti a rák kockázatát és a gyulladásos betegségek tüneteit. Mindenképpen érdemes belecsempészned az étrendedbe, ha migrének gyötörnek, de segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.

CHIA MAG

Az aztékzsályaként is ismert növény a natúrkonyha legfrissebb újdonsága. Az icipici magnak nem kevesebb, mint 34 százaléka tiszta omega-3 zsírsav. Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, és depresszióban szenvedőknek is ajánlják. Ráadásul a fogyásban is segít. Íze egy kicsit a mogyoróhoz hasonlít.

KENDERMAG

A búzacsírához hasonlóan magas rosttartalma biztosítja az emésztőrendszered hibátlan működését. Tökéletesen kiegyensúlyozott benne az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya, ez teszi az egészséges haj és bőr titkos forrásává. Frissíti a szellemet, segíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss