Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Zöldség

7 dolog, amit a paszternákról tudnod kell!

7 dolog, amit a paszternákról tudnod kell
A paszternák egy igazi különlegesség, egyfajta mindent tudó gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert, de sokan a krumpli alternatívájaként is emlegetik.
A paszternák íze

Gyakran hasonlítgatják a fentebb felsoroltakkal, de azért sok mindenben különböznek. Először is, a paszternáknak egyedi íze van, ami annyira emlékeztet krumplira vagy zellerre, mint petrezselyemre: édeskés, néha kesernyés.

A paszternák levele

Fontos leszögezni, hogy a paszternáknak csak a gyökere ehető, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi fogyasztásra alkalmatlan, de még takarmánynak se való. Érzékenyebb bőrűeknek már a szedésnél sem árt óvatosnak lenni. Célszerű lehet kesztyűt viselni, mert a paszternák levele bőrgyulladást okozhat.

A paszternák múltja

A paszternák - vagy pasztinák - Európában és Ázsiában is őshonos. A rómaiak nagyon kedvelték. A középkorban sem veszített a népszerűségéből. A köznép számára szinte az egyetlen elérhető, télen is jól elálló zöldségféle volt, amit magas cukortartalma és szintén magas tápértéke miatt is kedveltek. A paszternákból gyakran készült lekvár, illetve reszelt formájában sütemények édesítésére is használták. Ezt a tematikát követték később az angolok, akik a háború alatt kényszerűségből találták fel a ma már mindenki által ismert és kedvelt répatortát. A paszternákból az írek bort és sört is készítettek. Olaszországban a Párma környéki sertéseket tartják paszternákon, hogy a sonkájuk igazán finom legyen. Népszerűségét a burgonya megjelenése, illetve a cukor közkeletűvé válása törte meg, pedig ma is érdemes fogyasztani.

A paszternák előnyei

A paszternákban sok folsav, kalcium, kálium, B1-, B2-, B3- és C-vitamin, vas és cink található. Ezeken kívül magas a rosttartalma, a bélrendszer karbantartásában is jó szolgálatot tesz, valamint a régi rómaiak úgy tartották, hogy a paszternák vágykeltő hatással bír, azaz afrodiziákum, tehát akár a romantikus vacsora alkalmával is érdemes lehet bevetni.

A paszternák beszerzése

Ha paszternákot veszünk, ne túl nagy példányokat válasszunk, mert azok között sok a fás. Inkább a nagyjából 20 centi hosszúságú gyökereket keressünk, amik kemény húsúak és nincsenek rajtuk puha foltok. A fonnyadt, foltos gyökereket semmiképpen ne vegyük meg.

A paszternák tárolása

A paszternák sötét, hűvös helyen sokáig eláll, de szobahőmérsékleten is kibírja néhány napig, ha nincs meghámozva és bezacskózva. A főtt paszternák 2-3 napig áll el a hűtőben, de fagyasztani is érdemes, a mélyhűtőben akár egy évig is elvan a nyers gyökér.

A paszternák felhasználása

A paszternákot felhasználás előtt javasolt meghámozni, szinte bárhogy fogyaszthatjuk. Ehetjük nyersen, párolva, főzve, sütve, pirítva, grillezve illetve készíthetünk belőle zöldségchipset is. Nagyon jó köret, de krémlevesnek és főzeléknek is remek. Tehát könnyedén beintegrálható a mindennapi étkezésünkbe.

PASZTERNÁK, A RÉPAROKON >>>
6 TIPP ZÖLDSÉGKÖRETHEZ AZ ÉDESBURGONYÁTÓL A PASZTERNÁKIG >>>
EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS: HAMIS RAKOTT KRUMPLI - PALEO MÓDRA >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.