Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rántva, buggyantva, sütve: 5 szenzációs variáció tojásra!

A könnyed, falatnyi fogások helyett tartalmasabb, változatosabb ételeket válassz reggelire, ha tartani akarod a reggelizz, akár egy király elvet. Ehhez mutatunk tojásvariációkat, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni.

A kilencvenes évek tojásellenes hadjárata sokunkban még mindig ott él, enyhe bűntudattal törjük fel a lágy tojás tetejét vagy csapjuk bele a lecsóba a negyedik tojást, pedig nem kellene. Bár kalóriában viszonylag gazdag alapanyagról van szó, de messze nem olyan ördögtől való, mint ahogy egy bő évtizede állították. A tojás finom és mértékkel való fogyasztása egészséges is.

1. Lágy tojás, kemény tojás

A tojást rengeteg formában adhatjuk a reggelihez. Egy jó lágy tojás vagy egy tökéletesre főtt kemény tojás is mennyei lehet, de ha van időnk és kedvünk, akkor ennél változatosabb módon is kínálhatjuk a tojást.

A kemény tojást például bebugyolálhatjuk egy kevés darált húsba (legjobb, ha sütnivaló kolbászhoz készített darált húst használunk hozzá), majd bepanírozzuk és kisütjük. Az így kapott skót tojás nem csak reggelinek tökéletes, hanem feltétnek is izgalmas.

2. Buggyantva is klassz

Az angolszász vidékeken kedvelt és gyakorta fogyasztott a posírozott vagy buggyantott tojás, ahol a tojást forró, ecetes vízbe törik, majd különféle technikákat latba vetve megfőzik úgy, hogy nagyjában egybe maradjon. Persze ezt a fogást a magyar konyha is ismeri, pont ilyen tojás pihen sokunk savanyú tojáslevesében is. A posírozott tojást legjobb salátával kínálni, illetve ebből készíthető az angolok egyik méltán kedvelt tojásos reggelije, az egg benedict is, ahol a sós muffinra és ropogósra sütött baconre ültetett posírozott tojás egy tisztes mennyiségű hollandi mártással egyetembe kerül az asztalra. Ellenállhatatlan fogás, igazi rajongótáborral bír.

3. Serpenyőben sütve

A főtt tojások mellett a különféle sütött változatok közül is csemegézhetünk, ha egy kiadós, tojásos reggelire vágyunk. A klasszikus tükörtojás, rántotta és omlett mellett érdemes még körülnézni a világ gasztronómiai palettáján, számtalan jópofa ötlettel találkozhatunk.

A tükörtojást kedvelőknek érdemes közelebbről megismerkedniük a franciák croque madame elnevezésű, bombasztikus melegszendvicsével, ahol a besamel mártással, sonkával töltött szendvicset egy formás tükörtojással koronázzák meg.

Az omlett is izgalmassá tud válni, ha japán módon készítjük el, azaz tamagoyakit sütünk. Igaz, ehhez be kell szereznünk egy téglalap alakú tojássütő edényt, s fel kell vérteződnünk nagyobb adag türelemmel, de az eredmény mindenféleképp megéri. A réteges, tekercsben készített omlett egészen más jellegű élményt kínál a megszokotthoz képest.

Az omlett ízesítésén is sok múlik. A tojás fűszerezése, a tojássütéshez felhasznált zsiradék mibenléte (pl. liba-, kacsazsír, vaj, olíva olaj, kókuszzsír), a különféle kiegészítők, zöldségek, húsok, sajtok mennyisége, milyensége is sokat változtat a végeredményen. Az omlett lehet sonkás, szalonnás, gombás, kukoricás, spenótos, spárgás, sőt - ha a spanyolokat kérdezzük - akkor krumplis is.

A spanyol tortilla – ellentétben a mexikói társával – egy igen kiadós tojásos reggeli, amit a kedvelt kioszkokban ehet az ember. Itt nem egyadagos változatok készülnek, hanem a többféle hatalmas tortillából kérhet az ember egy-egy szeletet. Nagyobb vendégség esetében ideális megoldást jelent, az olasz rokonával, a fritattával egyetemben elvárja viszont, hogy olyan serpenyőben süljön, amit utána a sütőbe is be lehet tolni.

4. Omlett, a sokarcú alapanyag

Az elkészült omlett sokféle módon felhasználható, nem feltétlen kell a szokott módon tányérra kerülnie. Az omlettet tölthetjük toast kenyérbe, amelyet utána még kontakt grillben összesütünk egy kevéske sajttal, vékony tortilla lapok vagy sós palacsintatekercsbe is zárhatjuk, sőt réteslapok közé is tekerhetjük, majd a rétest kevés olajban ki is süthetjük. Az így kapott falatkákhoz különféle mártogatósokat érdemes kínálni, tejfölös, paradicsomos, zöldséges dipeket.

5. Sütőben sült tojás

Ha nem szeretnénk serpenyőben készíteni a tojásos reggelinket, akkor nyugodtan előkaphatjuk a muffinsütőt vagy néhány kisebb szufléformát. Ezt kibélelhetjük néhány szál vékonyra szelt baconnel, kerülhet bele hagyma, gomba, grillezett vagy blansírozott zöldségek, majd csak beleütjük a tojást és már süthetjük is. Ez a módszer arra is megoldást kínál, ha egyszerre nagyobb társaság számára szeretnénk tojásos reggelit kínálni, hiszen így alaphangon 12 adag tojásos fogást is el tudunk készíteni. Ha nincs szufléforma, se muffinsütő, akkor nyugodtan készíthetünk leveles tésztából csónakokat vagy kivájhatunk néhány nagyobb, félbe vágott paradicsomot, paprikát, zsemlét is, amik szintén megtölthetően a korábban felsorolt dolgokkal. Egyre ügyeljünk, hogy a tésztából, zöldségből ne tudjon kifolyni a töltelék.

6. Tojáskrém

Ha tojásos reggelire vágyunk akkor a tojáskrémek vidékén is érdemes körülnézni,. A nyári időszakban nagyon ügyeljünk rá, hogy rövid idő alatt elfogyjon a krém és hogy hűtve tároljuk azt. A különféle tojáskrémek alapja általában a főtt tojás, amit sokféleképp fűszerezhetünk, lazíthatunk más alapanyagokkal. A tojáskrém nem csak reggelinek jó, hanem kitűnő előétel is lehet belőle, sőt töltelékként is jól használható.

Fűszerek, amelyek még teljesebbé teszik az élményt

A tojásos ételekhez nagyon jól passzolnak a friss zöld fűszerek. A kakukkfű, a petrezselyem mellett egy kevés snidling, rozmaring, bazsalikom, vagy csombor is szóba jöhet. A bors mellett a paprika is klasszikus fűszere a magyaros tojásos reggeliknek, nem véletlen, tényleg ütős párost alkotnak. Szintén érdemes az indiai fűszereket is a tojáshoz adni. Ez lehet currypor vagy akár egy-egy különálló fűszer, mint a római kömény, a szerecsendió vagy épp a szegfűbors.

Ezek is érdekelhetnek

Friss