Elkészítés: Fél liter vízbe belekeverjük a sót, a cukrot, meg az elmorzsolt élesztőt. Hagyjuk „felfutni”, hogy habos legyen a teteje (ha 20-30 perc elteltével se futna fel, akkor sincs semmi gond).
Hozzáöntjük a maradék vízzel együtt 1 kg liszthez, majd összekeverjük, és addig adagoljuk hozzá tovább a lisztet gyúrás közben, amíg nem ragad az ember kezéhez (először elég híg és ragadós, ezért fakanállal is lehet dagasztani).
Miután meggyúrtuk, hagyjuk kelni 30-45 percet, újra meggyúrjuk, persze itt is lehet közben lisztezni, mert még ilyenkor is ragad azért valamennyire. Újra hagyjuk kelni még 30-45 percet. Akkora kelesztő tálat kell választani, hogy legalább a kétszeresére fog kelni a tészta.
Sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra, mi alsó-felső sütést választottunk légkeverés nélkül.
Amíg melegszik a sütő, kikenjük a tepsit vékonyan olajjal. Majd a megkelt tésztát elfelezzük egy késsel.
Majd szétlapítjuk kb. a tepsi szélességéhez. Nem kell nyújtani, csak szétlapítani 2-3 ujjnyi vastagra.
Ezután feltekerjük, és úgy rakjuk a tepsibe, hogy az alján legyen a feltekert tészta vége, illetve itt töltjük a tészta közepébe a kolbászt (de lehet mást is tenni bele, paprikát, tojást, zöldséget, ki mit szeret).
Ezt a műveletet megcsináljuk a másik felével is. Egymás mellé rakjuk a tésztákat úgy, hogy lehetőleg ne érjenek össze. Ezután vizes kézzel letöröljük róluk a lisztet, illetve sütés közben is meg lehet vízzel kenegetni kicsit, így elméletileg szebb, fényesebb lesz a héjuk. Meg még be lehet vagdosni a tetejét.
30-40 perc sütés után nagyjából késznek lehet nyilvánítani, persze függ attól, ki milyen barnán szereti. Figyelni kell, hogy minden oldalról egyformán süljön, lehet forgatni a tepsit, lehet cserélni a kenyereket is egymással.
Ezután még melegen, ahogy kijön a sütőből megkenjük vízzel, majd konyharuha alatt hagyjuk kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.