A krumplikat megmossuk, és a mosogatószivacs durva felületével megdörzsölgetjük. A művelet célja, hogy új(jellegű)krumpli esetén a héját részben eltávolítsuk, télálló krumpli esetén a héját kicsit megvékonyítsuk.
Az így előkészített krumplikat tegyük a gesztenyékkel együtt egy megfelelő méretű tepsibe, majd szedjük gerezdekre a fokhagymákat (nem kell a gerezdeket megpucolni!), és adjuk hozzá a gesztenyés krumplihoz.
Öntsünk a keverékre néhány kanálnyi olajat (keveset!), majd kézzel jó alaposan forgassuk át, hogy minden alkotóelemet bevonjunk vékonyan az olajjal. A bazsalikomot vágjuk apróra, szórjuk a tetejére. Sózzuk, öntsünk alá kevés, kb. pohárnyi vizet, majd alufóliával lefedve tegyük a 180 fokos sütőbe.
Pároljuk kb. 30-40 percig, amíg a krumpli megpuhul, majd a fedést levéve pirítsuk ízlés szerintire. Vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk a gesztenyéket! Akkor is finom, csak a kemény gesztenyék kicsit rontják az élvezeti értékét.
Amikor esszük, a saját héjukban párolódott/sült fokhagymák könnyen kicsusszanthatók a héjukból.
Megjegyzés
Az ételben a bazsalikom és a fokhagyma adta (volna) a rómaiaknak az otthon ízeit, a gesztenye Pannonia provincia helyi ízeit. Krumpli meg ugye nem volt még akkor, ezért csak csinálta volna így a szakács...
Az étel beleillik a 90 naposok zöldségnapi diétájába. Nem diétázók ehetik valamilyen finom, natúr jellegű, harmonizáló fűszerezésű husival.
A receptet Bánffy Miklós küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.