Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megtöltöttük és kirántottuk a káposztalevelet – brutál finom lett, íme a recept!

default user icon
MME
Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát is? Sőt, tovább megyünk: mi lenne, ha megtöltenénk valamivel, mondjuk sajttal és a sonkával, és úgy paníroznánk be a kelkáposztalevelet? Megmondjuk: egy isteni ropogós, rántott fogással gazdagodna a család kedvenceinek listája!

Mi, magyarok imádjuk a rántott dolgokat: bepanírozzuk, és forró zsiradékban megsütjük, amit csak lehet, legyen az zöldség, sajt, hús vagy éppen virág. Ugyanilyen lelkesedéssel töltjük meg azt, amit ki akarunk rántani, például a húst sajttal, zöldséggel vagy még hússal, és igen, akár a zöldségbe is mehet esetleg némi hús vagy sajt, vagy mindkettő.

Ez alkalommal a kelkáposztalevélre esett a választásunk, mivel esetében egy igazán zamatos, masszív burkolóanyagról beszélhetünk, ami ráadásul igen pénztárcabarát is egyben! Ezúttal sonkával és sajttal töltöttük meg, de vékonyra szeletelt kolbászt vagy szalámit is tehetünk bele, sőt, a májas-gombás vagy a fűszeres darált húsos töltelék sem rossz választás!

Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél

Hozzávalók (4 személyre):

  • 12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél
  • 25 dkg rizs
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • 40 dkg vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica)
  • 12 szelet sonka (kb. 18 dkg)
  • 12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 25 dkg)
  • liszt
  • 4 db tojás
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz

 

Elkészítése:

  1. A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
  2. Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
  3. A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
  4. A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
  5. A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.

(Borítókép:Fanny magazin/Csigó Zita)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss