Mi, magyarok imádjuk a rántott dolgokat: bepanírozzuk, és forró zsiradékban megsütjük, amit csak lehet, legyen az zöldség, sajt, hús vagy éppen virág. Ugyanilyen lelkesedéssel töltjük meg azt, amit ki akarunk rántani, például a húst sajttal, zöldséggel vagy még hússal, és igen, akár a zöldségbe is mehet esetleg némi hús vagy sajt, vagy mindkettő.
Ez alkalommal a kelkáposztalevélre esett a választásunk, mivel esetében egy igazán zamatos, masszív burkolóanyagról beszélhetünk, ami ráadásul igen pénztárcabarát is egyben! Ezúttal sonkával és sajttal töltöttük meg, de vékonyra szeletelt kolbászt vagy szalámit is tehetünk bele, sőt, a májas-gombás vagy a fűszeres darált húsos töltelék sem rossz választás!
Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél
Hozzávalók (4 személyre):
- 12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél
- só
- 25 dkg rizs
- 4 dl olaj a sütéshez
- 40 dkg vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica)
- 12 szelet sonka (kb. 18 dkg)
- 12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 25 dkg)
- liszt
- 4 db tojás
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
Elkészítése:
- A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
- Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
- A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
- A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
- A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.
(Borítókép:Fanny magazin/Csigó Zita)