Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Alapételek

Soha többet pékségből: így készítsd el otthon a sós négyest

A sós négyes egy valóban egyszerű, mégis nagyon kedvelt része a pékségek kínálatának. Érdemes megpróbálkozni az otthoni sütéssel, hiszen cseppet sem bonyolult feladat, viszont az íze garantáltan finomabb lesz, mint a boltban vásároltnak.

A sós négyes nevét az egyszerű formájáról kapta: a tészta négy részre van vágva vagy bemetszve, esetleg négy kifli van egymáshoz illesztve sütés előtt, így négyzet alakú vagy négy csíkra osztott sütiként kerül az asztalra. Népszerű választás reggelire vagy uzsonnára, és gyakran fogyasztják önmagában vagy egy csésze tea vagy kávé mellé. Emellett kiváló vendégváró falatként is, mivel gyorsan elkészíthető, és ízvilágával szinte mindenki kedvencének számít.

Sós négyes / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Sós négyes / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 90 g tejföl
  • 0,5 + 2,7 dl langyos víz
  • 0,5 dl étolaj

A sós pancshoz:

  • 1 tk. só
  • 2 ek. liszt
  • annyi víz, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk

Elkészítése:

  1. Fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a 2,7 deci langyos vizet, a tejfölt, az olajat, a felhabosodott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Ha megkelt, párszor odacsapjuk a munkalaphoz, ettől puhább lesz a tészta. 16 részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, és letakarva ismét 10 percig pihentetjük. Utána mindegyik gombócot ovális lappá nyújtjuk, és egyenes kiflivé tekerjük. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, 4-4 kiflit szorosan egymás mellé helyezünk rá. Letakarjuk, megint 20 percig kelesztjük.
  3. Összekeverjük a sós pancsot. Annyi vizet adunk a sóhoz és a liszthez, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk. Habzsákba töltjük, és megcsorgatjuk a kifliket. Letakarjuk, és még 20 percig hagyjuk kelni.
  4. Végül 200 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 10 perc alatt megsütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.