Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szuflé, koch, felfújt

A soufflé, vagyis szuflé, magyarul felfújt nem attól lesz felfújt, hogy felfújjuk, mint egy léggömböt. De az eredmény hasonló: sok levegő lesz benne, persze a felhasznált anyagokon kívül, amit a felvert tojáshabnak köszönhetünk.

A sütőbe téve a felvert tojáshab nagyobb, levegős lesz, és az így készült étel is légiesen könnyű - nem fekszi meg a gyomrunkat.

Szigorú szabályok

Elkészíteni viszonylag egyszerű, de néhány szabályra ügyelni kell. A legfontosabb a folyamatos, gyors cselekvés attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdjük a habot verni. A kemény habot gyorsan össze kell keverni a többi hozzávalóval, aztán be az előmelegített sütőbe, és ha kész, azonnal tálalni és enni. Ez nem tűr halasztást, mert a hab - amilyen gyorsan nő, olyan - gyorsan össze is esik megint. Vendégek esetén tudni kell előre, mennyit fognak késni! A sütő ajtaját sem szabad sütés közben nyitogatni, mert ettől  is összeesik a hab, és ha a konyha messze van az étkezőasztaltól, ajánlatos odáig is letakarva vinni.

Ezzel a fő szabályokat el is mondtam, mindenkinek ízlésére és fantáziájára van bízva, miből csinálja a felfújtat. Lehetnek édesek és sósak, nálunk általában az édesek ismertebbek.  Ezért inkább leírom a klasszikus francia sajtszuflé receptjét.

Francia sajtszuflé

Először besamelt készítünk: 3 deka vajat megolvasztunk, 3 deka lisztet keverünk benne, amíg kicsit habos lesz, de még nem sötétedik. Hozzáadunk ¼ liter hideg tejet (zsíros, nem tartós tejet), és gyorsan simára keverjük, amíg kicsit megvastagodik. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 4 tojás sárgáját és 10 deka reszelt sajtot (pl. 75 gramm ementáli és 25 gramm parmezán). Ezután nagyon lazán belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjéket. Az egészet egy magas peremű tűzálló tálba öntjük, és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 25-30 perc alatt készre sütjük.

Édesen és sósan

Kitűnőek és népszerűek a rizsfelfújtak (szüleink, nagyszüleink még koch-nak is nevezték). Ezek is lehetnek édesek: a kihűlt édes tejberizsbe tehetünk friss, konzerv vagy szárított gyümölcsöt, mazsolát, csokoládédarabokat, karamellt vagy akár egyszerű lekvárt, összekeverjük a tojássárgájával, majd a keményre vert habbal, és lehet sütni.

De is lehet sós is : a megfőtt rizsbe a tojások mellett sajt, sonka, zöldség (zöldborsó, répa, cukkini stb.) jöhet, de akár a maradék pörköltet is bele lehet dolgozni.

Érdemes kipróbálni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss