A tejfölös pogácsa elkészítéséhez az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a hideg zsírt és összemorzsoljuk. Amikor már kezd morzsalékos lenni, a közepébe egy mélyedést fúrunk, és beletesszük a tejföl kétharmadát, a tojássárgát és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Gyúrás közben apránként hozzáadjuk a maradék tejfölt úgy, hogy ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.
Ezután kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen 1 óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogácsákat.
Ezután egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten újra kb. 30 percig kelesztjük.
Ezután lekenjük a pogácsák tetejét a felvert egész tojással, majd ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük mindet.