Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a fonott kalács a húsvéti asztalon

default user icon
MME
Húsvétkor minden háziasszony szeretne a vendégeknek szép és finom fonott kalácsot kínálni. Cukrász szakember segítségével mutatunk néhány trükköt, amelytől foszlós, fényes és tökéletes lesz a végeredmény.

A húsvéti menü elmaradhatatlan része nálunk a fonott kalács, amelyet szívesen fogyasztunk édességként, de kitűnően illik a sonkához is. Ünnepekkor még inkább törekszünk arra, hogy kifogástalan legyen az édes kelt tészta, és fényes, foszlós darab kerüljön az asztalra. Ehhez adunk most segítséget. Farkasinszki Ildikó cukrász, a Mindmegette Sütisulijának vezetője segítségével szedtük pontokba a tökéletes húsvéti kalács készítésének fortélyait.

1. Ilyen a kelt tészta hozzávalóinak hőmérséklete

Mint minden kelt tészta esetében, a húsvéti fonott kalácsnál is alapvető fontosságú az alapanyagok megfelelő hőmérséklete. Szánjunk időt az előkészítésre: vegyük elő időben a hozzávalókat a hűtőből, valamint a hűvösebb tárolóhelyről, és szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal kezdjünk el dolgozni! „Érdemes a lisztet mikróban egy kicsit meglangyosítani. Ebben az esetben mindenképpen szitáljuk majd át, mert összecsomósodhat” – hívja fel a figyelmet Farkasinszki Ildikó.

2. A kelt tészta lelke az élesztő

Ebben a fázisban is kulcsfontosságú a hőmérséklet: az élesztő felfuttatásához használt tejet (kb. fél decit) langyosítsuk meg, és ezzel keverjük ki az élesztőt szinte tejfölállagúra. „Sokan ezen a ponton buknak el, mert túlforrósítják a tejet, mondván: majd meghűl. Ugyanilyen hiba, ha valaki jéghideg tejjel dolgozik" – figyelmeztet Ildikó. – "Az élesztőbe tegyünk egy mokkáskanálnyi cukrot, ez segít beindítani az élesztőgombákat. Még gyorsabb lesz a felfutás, ha kézzel jó alaposan elmorzsoljuk, cukrásznyelven szólva elszappanosítjuk az élesztőt.”

3. Ettől függ, foszlós-e a fonott kalács

A húsvéti kalács készítéséhez finomlisztet (BL 55) használjunk, és ahogyan a Sütisuli vezetője az 1. pontban jelezte: mindenképp szitáljuk át! Ezzel a művelettel érhetjük el, hogy a végeredmény foszlós, levegős legyen, emellett a szennyeződésektől és esetleg a lisztbogártól is megszabadulunk a szitálással. „Míg a cukor eteti, a só megöli az élesztőt, ezért utóbbival közvetlenül soha ne érintkezzen. Előbb alaposan keverjük össze a lisztet a sóval, és csak utána adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt” – árulja el a tökéletes tészta trükkjét Ildikó.

4. A szuper finom tészta extra összetevője

A szakember szerint a kalácstészta akkor lesz igazán finom, ha 1 dl tej mellé 2 dl zsíros (legalább 33 százalékos) tejszínt is teszünk bele. Ettől az összetevőtől egyrészt foszlós és puhább lesz a húsvéti kalács, másfelől tovább marad friss, nem fog olyan könnyen kiszáradni. „Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon tejszín, ez esetben 1,5 dl tej és 8 dkg olvasztott vaj keverékével is elérhetjük ugyanezt a hatást” – oszt meg egy újabb praktikát Ildikó.

5. Innen tudjuk, hogy tökéletes a tészta

„Akár kézzel, akár géppel dolgozunk, a kelt tésztát alaposan ki kell dagasztani, ami legalább 6-8 perces folyamat. Ez ad tartást a tésztának” – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: addig kell a műveletet végezni, amíg a tészta egyaránt elválik a tál falától és a kezünktől, nem ragad és szép, fényes lesz a felülete.

6. Ilyen szorosan kell fonni

A lefedve duplájára kelt tésztát osszuk annyi részre, ahány szálból meg akarjuk fonni a kalácsot. Azután minden adagból formázzunk gombócot, és lefedve pihentessük őket 10 percig, hogy a tészta szerkezete „visszarendeződjön”, ezáltal könnyebb legyen vele bánni. „A kisodort tésztarudacskákat lazán fonjuk össze, mert ha túl szoros a fonat, a tészta ki fog repedni, hiszen nem lesz helye kelni" – mutat rá Ildikó. – "Azonnal tegyük tepsibe a megformázott tésztát, és kenjük meg felvert tojással. Ezután már nem kell letakarni, hiszen a tojás védi a tészta felületét, és hagyjuk 30 percig ismét kelni. Majd kenjük meg ismét tojással, így fog szép sötétre sülni, és lesz fényes a fonott kalács.”

A cukrász szakember még hozzátette: a 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsült fonott kalács alját a sütési idő végén érdemes megnézni: ha szép barna, biztosan átsült a tészta. Ekkor nincs más hátra, mint rácson kihűteni, és szeletelve mehet is az ünnepi asztalra!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss